Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Silvestra půjdou poutníci z Prahy do Staré Boleslavi

Kraje: Středočeský / / ČTK,mn / 21. listopadu 2019 12:06
Na Silvestra půjdou poutníci z Prahy do Staré Boleslavi

Stará Boleslav - Mariánské náměstí s kostelem Nenebevzetí Panny Marie
Autor: Wikipedia.org / Zdeněk Fiedler / Wikimedia Commons

Praha -

Obnovit tradici putování k Palladiu země České a obnovit kaple na poutní cestě z Prahy do Staré Boleslavi chce projekt Via Sancta Mariana. Historie cesty původně nazvané Via Sancta sahá až do 30. let 10. století. Iniciátoři obnovení tradice pouti zvou zájemce na letošní Silvestr. Vyjde se ve 14:00 ze Staroměstského náměstí v Praze a šestadvacetikilometrová pouť skončí o půlnoci v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Bazilika se otevře po dvouleté rekonstrukci a v prvním minutách nového roku se v ní bude konat mše.

Pouť se bude konat pod novým názvem Via Sancta Mariana, putovat se totiž bude nejen k místu skonu sv. Václava, ale také k Palladiu země České, které je umístěno v bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila, která ho prý dala zhotovit na radu sv. Cyrila a Metoděje. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu.

Na konci třicetileté války se ho zmocnili Švédové. Darovali ho do Vídně, odkud bylo roku 1650 v triumfálním průvodu přeneseno do Prahy a odtud pak definitivně do Staré Boleslavi. Při slavnostním uvítání v Čechách byl reliéf oslavován jako Palladium země České. Reliéfu je připisována ochranná moc nad českými zeměmi. Dnes je trvale umístěn ve Staré Boleslavi a pouze výjimečně se vystavuje, jeho kopie bývá nesena v procesí při svatováclavské pouti.

Poutní cestu z Prahy do Staré Boleslavi s tisíciletou tradicí lemovalo v minulých staletích 44 kaplí. Nyní jich je pouze 17. Iniciátoři obnovení pouti by rádi obnovili chybějící a opravili poslední z původní cesty vybudované v roce 1692. Jednou z inspirací k obnovení poutní cesty v původním rozsahu byla kniha Z Prahy do Staré Boleslavi Svatou cestou vydanou před návštěvou papeže Benedikta XVI. ve Staré Boleslavi v roce 2009, do níž historii cesty zaznamenal staroboleslavský rodák Miroslav Kuranda.

Silvestrovská pouť k novému roku 2020 má podle pořadatelů připomenout i nadcházející 75. výročí vítězství nad nacismem a 75. výročí děkovné pouti Palladia v hlavním městě. K návratu z poutě ze Staré Boleslavi do Prahy na Nový rok bude připraven v blízkosti baziliky Nanebevzetí Panny Marie autobus, který pojede do Prahy na Florenc.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)