Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kapucíny mrzí záplava rozhořčených emailů. O zachování exercičního domu v Kolíně usiluje řada lidí

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 26. listopadu 2019 10:40
Kapucíny mrzí záplava rozhořčených emailů. O zachování exercičního domu v Kolíně usiluje řada lidí

kapucinský kostel s areálem kláštera v Kolíně
Autor: www.cestyapamatky.cz

Kolín - Minulý týden zveřejnil řád jezuitů na svém portálu informaci o plánovaném odchodu z Kolína. Po dvaceti osmi letech plánují jezuité opustit v roce 2020 exerciční dům v kolínském klášteře. Dům sloužil nejprve deset let jako noviciát řádu, později jako exerciční dům. Řád kapucínů, který je majitelem budovy, se v roce 2018 rozhodl klášter prodat. S jezuity, jakožto nájemcem, se prozatím na prodeji nedohodli. Prodej budovy vzbudil velkou iniciativu řady lidí, kteří například zvažují i veřejnou sbírku. Na Facebooku pak vznikla skupina: Přátelé Kolína - setkání nad možnostmi zachování exercičního domu. Skupina, která má obavy o budoucnost centra pro duchovní obnovu v Kolíně, se sešla i po nedělní bohoslužbě v sakristii kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze. 

Kapucíni vysvětlují situaci prodeje

Magazin Christnet požádal provinciála řádu kapucínů pana Dismase Michaela Tomaštíka o vyjádření. Ten k celé záležitosti prodeje kláštera jen uvedl, že není v jeho zájmu tuto záležitost medializovat. Později ale kapucini vydali prohlášení, kde uvádí důvody, které vedly řád k rozhodnutí o prodeji (starost o budoucí investice do budovy v řádech milionů) i to, že jezuité byli první, kdo s nabídkou koupit budovu byli osloveni.  Provincial pak hned v úvodu uvádí, že ho mrzí záplava rozhořčených e-mailů, které dostal a tento způsob myšlení, který z jeho pohledu neodpovídá původnímu záměru prodeje a přičítá kapucínům nesprávně to, co nebylo v úmyslu. Nicméně dále dodává: "Dovedu se vžít do lidí, kterým exercicie i přítomnost jezuitů v tomto domě hodně v životě pomohly a chápu jejich bolest a rozmrzelost. Ani jim nevyčítám jejich reakci. Byl bych však rád, kdybyste se i vy vžili do naší situace."

Jednání provinciála jezuitů s týmem doprovázejících duchovní cvičení

V pondělí 25.11. se také konalo jednání provinciála jezuitů a jeho spolupracovníků se členy týmu, kteří v kolínském exercičním domě spolu s jezuity doprovázejí při kurzech duchovních cvičení, jak napsal provinciál jezuitů Petr Přádka ve svém novém prohlášení na webu řádu z úterý 26. listopadu. Provinciál v textu uvádí, že hlavním důvodem, proč se jezuité rozhodli o zakoupení budovy kláštera od kapucínů nakonec neusilovat, byla neúnosně vysoká cena za jeho koupi a také vědomí vysokých investic do oprav. Veřejnost pak ubezpečuje, že jezuité nejsou s kapucíny ohledně nákupu budovy kolínského kláštera ve sporu. "Prosím, abyste ani je ani nás nepodezírali z nekalých záměrů. Pouze reálně zvažujeme, na co máme kapacity", dodal provinciál.

V prohlášení pak také na základě pondělního jednání vyjádřil ochotu jednat o podobách spolupráce českých jezuitů na dalším možném zachování kolínského kláštera účelu, kterému doposud sloužil, i když jezuité nebudou vlastníky domu. "Jelikož hledání nových řešení a cest potřebují svůj čas, prosíme vás o shovívavou trpělivost ohledně vyjádření o budoucí podobě kapucínského kláštera v Kolíně", dodal provinciál Petr Přádka.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)