Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Červená středa dnes připomene trpící pro víru

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 27. listopadu 2019 8:38
Červená středa dnes připomene trpící pro víru

Ilustrační foto
Autor: Člověk a víra / Tomáš Ježek

Praha - Česká republika se dnes podruhé připojí k akci Červená středa. Připomíná lidi, kteří jsou pronásledováni pro svou víru. Symbolem akce je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru. Z Velké Británie se iniciativa rozšířila do dalších zemí v Evropě i USA, Kanadě či Austrálii. V ČR se k Červené středě letos přihlásilo 40 farností, křesťanských sborů a dalších institucí, mezi nimi i ministerstvo zahraničí.

Katedrály a kostely v 15 zemích se dnes rozsvítí červeně jako výzva k náboženské svobodě. V předcházejících letech se k iniciativě připojilo například římské Koloseum, Westminsterské opatství v Londýně, socha Krista Spasitele v Riu de Janeiru, chrám Sagrada Família v Barceloně a řada dalších významných památek. V Praze bude svítit Petřínská rozhledna, kostel sv. Havla, sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí nebo Staronová synagoga. Červeně bude nasvícena i pražská Petřínská rozhledna či budova ministerstva zahraničí. Akce se zúčastní podle facebookového profilu organizátorů i řada církevních společenství v regionech - kromě katolických farností například z Církve československé husitské, Evangelické církve metodistické či Církve bratrské. Druhá největší církev v ČR - Českobratrská církev evangelická - není mezi účastníky uvedena.

V Karolinu se od 13:00 bude konat mezinárodní konference Problémy náboženské svobody v Evropě, na níž vystoupí třeba David Rosen, ředitel Mezinárodních mezináboženských záležitostí Amerického židovského výboru v Jeruzalémě nebo Ruth Nordströmová, předsedkyně společnosti zabývající se hájením lidských práv ve skandinávských státech a Evropě.

Po společné židovsko-křesťanské modlitbě ve velké aule Karolina se v 18:30 vydá pochod kolem červeně nasvícených budov.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)