Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při útoku na kostel v Burkině Faso zemřelo nejméně 14 lidí

Ze světa / juml / ČTK / 3. prosince 2019 11:53
Při útoku na kostel v Burkině Faso zemřelo nejméně 14 lidí

Ilustrační foto - Křesťané při bohoslužbě v Burkině Faso
Autor: Flickr.com / Rita Wallaert

Ouagadougou (Burkina Faso) - Nejméně 14 lidí včetně několika nezletilých a duchovního zemřelo při dnešním útoku na protestantský kostel na východě afrického státu Burkina Faso. S odkazem na nejmenované bezpečnostní zdroje o tom informují tiskové agentury. Podobné útoky se v posledních měsících v zemi objevují často, v minulosti za nimi stáli především džihádisté s vazbami na síť Al-Káida či teroristickou organizaci Islámský stát (IS).

Útok začal ve vesnici Hantoukoura kolem poledne. Při mši do kostela vtrhlo asi deset těžce ozbrojených mužů, kteří "chladně popravili věřící, včetně duchovního a dětí," sdělil agentuře AFP její zdroj. Podle dalšího zdroje ozbrojenci po masakru ujeli na motorkách a bezpečnostní složky z provincie Foutouri je začaly pronásledovat.

Podobné útoky na křesťany v době bohoslužby se na východě této chudé západoafrické země v posledních době opakují často. Při zatím posledních takových masakrech v květnu zaútočili islamisté třikrát v rozmezí dvou týdnů. Nejprve napadli dva kostely a následně náboženský průvod na severu země. Dohromady tehdy zabili 14 lidí včetně kněze. V posledních letech v zemi džihádisté zavraždili i několik místních umírněných imámů.

Burkina Faso se už přes čtyři roky potýká s rostoucími násilnostmi převážně na severu a východě země. Místní úřady je většinou připisují ozbrojeným islamistickým skupinám, které tam pronikají ze sousedního Mali. Na začátku listopadu zemřelo při útoku na konvoj kanadské těžařské společnosti 39 lidí. Podle údajů agentury AFP si útoky džihádistů od začátku roku 2015 vyžádaly už téměř 700 obětí, přes půl milionu lidí kvůli násilnostem opustilo své domovy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)