Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministerstvo školství souhlasí s verdiktem Nejvyššího soudu ohledně hidžábu

Domácí zpravodajství / / ČTK / 12. prosince 2019 18:40
Ministerstvo školství souhlasí s verdiktem Nejvyššího soudu ohledně hidžábu

Ilustrační foto - Irácká dívka s hidžábem
Autor: Wikipedia.org / Christiaan Briggs / Wikimedia Commons

Praha -

Ministerstvo školství souhlasí s verdiktem Nejvyššího soudu, který minulý týden rozhodl, že škola nemůže v teoretické výuce zakazovat nošení muslimského šátku. ČTK to  sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová. Ministerstvo podle ní informovalo ředitele škol již v roce 2015, že nesmí plošně omezovat náboženské symboly. Rozsudkem Nejvyššího soudu se tak podle Lednové z hlediska ministerstva nic nemění.

Nejvyšší soud (NS) se minulý týden zastal somálské dívky, která chtěla na pražské Střední zdravotnické škole v Ruské ulici nosit hidžáb, tedy šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena. Somálka tvrdila, že školu opustila poté, co ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si hidžáb při teoretické výuce sundala. Dívka se domáhala omluvy a 60.000 korun. U Obvodního soudu pro Prahu 10 ani Městského soudu v Praze neuspěla. NS ale rozhodl, že zákaz muslimského šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl. ČR podle něj nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů. Obvodní soud se nyní bude muset případem zabývat znovu, bude vázaný názorem NS.

Podle mluvčí ministerstva školství se vydáním rozsudku NS z hlediska ministerstva nic nemění. Závěry soudu jsou podle ní v souladu s doporučením k tvorbě školního řádu, které ministerstvo vydalo v roce 2015 pro ředitele škol. "V této pomůcce se uvádí, že škola nesmí plošně omezit náboženské symboly a že případné individuální omezení je možné výhradně při naplnění některého z legitimních cílů stanovených Listinou základních práv a svobod, například z důvodu ochrany zdraví při praktickém vyučování," uvedla Lednová. Ministerstvo se podle ní bude při tvorbě metodických materiálů řídit názorem NS.

Advokát školy Radek Suchý minulý týden uvedl, že s rozhodnutím NS nesouhlasí. Označil ho za absurdní, může podle něj mít také neblahý dopad na české školství. Škola v minulosti argumentovala tím, že s ohledem na společenské normy a nevhodné odívání některých dětí obecně zakázala pokrývky hlavy. Podle Suchého NS otevírá svým rozsudkem prostor pro další nároky náboženských skupin.

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová loni dostala od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Konkrétně ji Hrad ocenil jako "statečnou ženu v boji s netolerantní ideologií".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)