Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Klášter Želiv si připomněl opata Tajovského, zemřel před 20 lety

Kraje: Vysočina / / ČTK / 14. prosince 2019 12:48
Klášter Želiv si připomněl opata Tajovského, zemřel před 20 lety

opat Bohumil Vít Tajovský
Autor: Wikipedia.org

Želiv - Želivští premonstráti si připomněli odkaz svého opata Víta Bohumila Tajovského, který zemřel před 20 lety. V době komunistické diktatury byl vězněný a perzekvovaný. Ve výroční den jeho úmrtí 11. prosince byla v klášterním kostele slavnostní mše. Už tuto sobotu na Tajovského zavzpomínal emeritní opat strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný. ČTK to řekl převor želivského kláštera Tadeáš Róbert Spišák.

"Opat Vít zemřel přesně 50 let po údajném číhošťském zázraku, na základě kterého zatkli Josefa Toufara v Číhošti, což je takové zajímavé memento," uvedl Spišák. V nedaleké Číhošti se 11. prosince 1949 podle některých věřících hýbal kříž na oltáři v kostele, Toufar zemřel na následky mučení ve vězení. S Tajovským se znali.

"Pozvat bychom tam chtěli i další lidi," uvedl Spišák. Odpoledne si pak zájemci mohli prohlédnout areál kláštera a posoudit, jak se změnil od počátku 90. let, kdy se tam Tajovský s řeholníky mohl po mnoha letech vrátit. "Jak se to proměnilo z té psychiatrické léčebny, z toho nemocničního prostředí, zase zpátky na klášter," uvedl převor.

Vít Tajovský se narodil 3. března 1912 v obci Klanečná na Havlíčkobrodsku. Želivským opatem se stal v lednu 1948. O dva roky později byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen ke 20 letům vězení. V květnu 1960 byl na základě amnestie prezidenta republiky propuštěn se zákazem činnosti v duchovní službě. Až do odchodu do invalidního důchodu v roce 1971 pak pracoval jako lesní dělník, topič a podnikový archivář. Zemřel 11. prosince 1999 ve věku 87 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)