Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Českobudějovická diecéze sloučí třetinu farností, v kampeličce Artesa se seznamuje s hospodařením

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 23. prosince 2019 20:24
Českobudějovická diecéze sloučí třetinu farností, v kampeličce Artesa se seznamuje s hospodařením

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil
Autor: Bcb.cz / Roman Albrecht

České Budějovice - Českobudějovická diecéze sloučí 114, tedy zhruba třetinu farností. Po fúzi bude mít místo dosavadních 354 kolem 240 farností. Důvody jsou administrativní, ekonomické, ale i ty, že na některých místech je málo věřících a cílem je tedy jednodušší provoz. V největší české kampeličce Artesa, kde v říjnu získalo biskupství 9,5 procenta akcií, se nyní biskupství seznamuje s hospodařením a připravuje se audit hospodaření, takzvaná due diligence. Ekonomicky diecézi zatěžují vleklé soudní restituční spory, ale biskupství zatím žádný velký majetek vracet nemuselo. ČTK to řekl českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

Počet účastníku nedělních bohoslužeb klesl o 2 500 za pět let

„Když v některých farnostech není tak velký počet věřících, musí kněz vynaložit více sil, aby obsloužil více farností a tudíž i širší teritorium, proto slučujeme některé farnosti. Jde o jakousi fúzi po celém území diecéze, aby se zmenšil počet farností a vytvořily se větší celky, kvůli administrativě, ekonomice, ale i pastorační službě,“ řekl biskup.

Při letošním sčítání účastníků nedělních bohoslužeb se oproti součtu před pěti lety snížil jejich počet asi o 2500. Je jich teď v diecézi lehce přes 18.000. Podle Kročila to má i demografické příčiny: Když se rodí méně dětí, je i méně křtů, méně lidí uzavírá manželství. V diecézi slouží 90 kněží, 12 z nich je ze Slovenska, deset z Polska.

Po nákupu podílu v kampeličce Artesa řeší biskupství její hospodaření

Z ekonomických aktivit řeší biskupství více věcí. V říjnu vstoupilo do největší české kampeličky Artesy, prostřednictvím majoritního akcionáře Artesa Capital získalo podíl 9,5 procenta akcií. Biskupství chce požádat Českou národní banku o nabytí kvalifikované účasti, aby mohlo získat v záložně většinu. Artesa má 4100 klientů.

„Když chcete takzvaně nahlédnout do nějaké struktury, tak si tam musíte otevřít cestu, a to můžete jenom tehdy, pokud tam získáte nějaká procenta. Je to věc, která je pro nás výzvou, a my se rozhodneme sami, až budeme mít dostatečný vhled. Podle mého mínění bude mít rozhodující slovo v té věci Česká národní banka. Teď se seznamujeme s hospodařením,“ řekl biskup. Artesa má bilanční sumu 3,8 miliardy Kč a kapitál 850 milionů Kč.

Zakoupení 9,5 procenta akcií největší české družstevní záložny na konci října letošního roku vyvolalo otazníky. S Artesou je totiž spojován uprchlý podnikatel František Savov a záložna byla v hledáčku policie. Savov, kterého policie prověřuje kvůli údajným daňovým únikům, v Londýně žádá o azyl. Podle svých slov v minulosti vložil do Artesy hodně peněz a chtěl ji ovládnout. Jeho firmy také čerpaly ze záložny stamilionové úvěry, informoval deník Právo.

„O uvedených podezřeních jsme byli informováni, avšak s ohledem na symbolickou nabývací cenu a filantropický přístup dosavadního majoritního společníka [Pozn. red. advokát Bohumil Koutník] je nepovažujeme za riziková,“ uvedl tehdy Henzl pro Právo. Za jakou cenu podíl pořídili a na jaké bohulibé aktivity Koutník přispívá, vikář neupřesnil.

Na 119. plenárním zasedání České biskupské konference na konci října se biskupové rozhodli, že ekonomové a právníci ČBK prošetří hospodaření jihočeské diecéze: „Byla pověřena analytická skupina – i na žádost Budějovic –, aby prošetřila současnou ekonomickou situaci a aktivity českobudějovického biskupství,“ řekl Právu plzeňský biskup a předseda ekonomicko-právní komise ČBK Tomáš Holub.

Určovací žaloby jsou ekonomickou zátěží

Ekonomicky jsou pro biskupství zátěží určovací žaloby. Týkají se desítek hektarů polí, lesů i rybníků. Majetek velkého rozsahu zatím biskupství vracet nemuselo. Restituční kauzy považuje Kročil za politikum a „nekonečný příběh,“ kdy soudy rozhodují v jednom případu různě.

„Zatěžuje to i státní instituce a je škoda, že se nelze rozumně domluvit. Některé věci se definitivně zamítly. Nejvíce se raduji, když se spor ukončí. Spory trvají tři, čtyři roky a krom toho stojí spoustu peněz. Většinou se jedná o farnosti, které měly historické pozemky v jednotkách, výjimečně desítkách hektarů. Zcela výjimečná byla Prelatura Český Krumlov, která v minulosti vlastnila na 300 hektarů lesů,“ řekl biskup.

Biskupství českobudějovické spravuje aktiva v objemu 3,44 miliardy korun. Loni byl jeho hlavním zdrojem výnosů státní příspěvek 66,2 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. V roce 2018 skončilo se ztrátou po zdanění tři miliony Kč, podle Kročila hlavně proto, že se podílelo na opravách národních kulturních památek. Loni mělo téměř 180 zaměstnanců. Diecéze spravuje aktiva v hodnotě 5,15 miliardy, řekl ČTK Kročil.

Českobudějovická diecéze zahrnuje Jihočeský kraj, na Vysočině bývalý okres Pelhřimov a v Plzeňském kraji Nepomuk a okolí. Na ploše 12.500 kilometrů má 354 farností, 90 kněžích, stará se o 522 kostelů a kaplí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)