Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tisíce křesťanských poutníků dorazily na oslavy Vánoc do Betléma

Ze světa / kir / ČTK / 25. prosince 2019 0:33
Tisíce křesťanských poutníků dorazily na oslavy Vánoc do Betléma

Náměstí v Betlémě s chrámem Narození Páně (2018)
Autor: Pavlína Buzková

Betlém - Tisíce křesťanských poutníků dnes dorazily do palestinského Betléma na okupovaném Západním břehu Jordánu, který je podle bible místem narození Ježíše Krista. Informovala o tom agentura AP. Vánoční oslavy vyvrcholí půlnoční bohoslužbou v betlémské bazilice Narození Páně.

Desítky Palestinců i turistů zaplnily náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně. Ta byla postavena v místě, kde podle tradice Marie porodila malého Ježíška. Oslavy zahájil průvod skautů za zvuků píšťal, bubnů a dud. Jde o pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala.

Do Betléma již dorazil i arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu, který bude sloužit půlnoční liturgii. Na palestinské území se dostal z Jeruzaléma přes kontrolní stanoviště izraelské armády. V Betlémě ho přivítali významní zástupci tamní křesťanské komunity.

Betlém je závislý na příjmech z cestovního ruchu a místní doufají, že letošní svátky by pro ně mohly být nejlepší za posledních 20 let, uvedla nedávno agentura Reuters. Podle palestinských úřadů bude o Vánocích v Betlémě přespávat nejméně 15.000 poutníků. "Všechny hotely ve městě jsou dneska plné," uvedla palestinská ministryně turismu a památek Rula Maajahová.

Izraelské úřady zatím vydaly povolení méně než polovině křesťanů žijících v Pásmu Gazy, kteří chtějí o vánočních svátcích navštívi Jeruzalém a Betlém. Informovali o tom dnes palestinští představitelé.

"Dávají povolení starším lidem, nikoli mladým," citovala agentura Reuters 62letou křesťanku, která do Betléma mířila spolu s manželem. "Můj syn, dcera i snacha povolení nedostali. Jsou doma naštvaní," dodala.

V dvoumilionovém palestinském Pásmu Gazy žije zhruba 1000 vyznavačů křesťanství. Území je pod izraelskou blokádou a mluvčí izraelského úřadu, který zajišťuje vojenskou spolupráci s Palestinci, nejprve oznámil, že křesťané z Pásma Gazy budou moci přes Izrael vycestovat do ciziny, ale povolení k návštěvě Západního břehu Jordánu ani Jeruzaléma nedostanou.

Představitelé křesťanské komunity v Jeruzalémě zákaz tehdy odsoudili a vyzvali izraelské úřady, aby rozhodnutí přehodnotily.

O víkendu nakonec izraelský úřad COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, na twitteru oznámil, že v době vánočních svátků cesty na Západní břeh Jordánu a do Jeruzaléma křesťanům z Gazy umožní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)