Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Živý betlém v Rajhradě vytvořilo 70 lidí, Ježíškem byla Štěpánka

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 25. prosince 2019 21:00
Živý betlém v Rajhradě vytvořilo 70 lidí, Ježíškem byla Štěpánka

Živý Betlém v Rajhradu
Autor: http://novy.rajhrad.cz

Rajhrad (Brněnsko) -

Asi 70 lidí vytvořilo dnes odpoledne v Rajhradě na Brněnsku jeden z největších živých betlémů na Moravě. ČTK to řekla místostarostka Rajhradu Magda Mlejnková. Ježíška ztvárnila Štěpánka, která na Štědrý den oslavila jeden rok. Na zahájení betlému se každoročně chodí dívat několik stovek lidí.

Živý betlém je tradičně na nádvoří benediktinského kláštera v Rajhradě, farníci akci pořádali podevatenácté. "V živém betlému bylo asi 70 účinkujících. Nechyběla řemesla, krojovaní, děti a přišla i zvířata se svými vůdci," uvedla Mlejnková. Každoročně jsou v betlémě vidět řemeslníci jako třeba kovář, krejčí nebo švec.

Podle Mlejnkové akci zahájil ponocný. "Letošní novinkou bylo, že Ježíšek nebylo malé miminko v peřince, ale Štěpánka, která měla na Štědrý den svůj první rok v životě. Pozítří je Štěpána a její otec dnes slaví narozeniny, takže jsme tím popřáli celé rodině," poznamenala místostarostka.

První betlém vytvořil v roce 1223 František z Assisi. Vybral si pro něj jeskyni u vesničky Greccio v Itálii, kterou upravil jako kapli. Byla nejen prvním betlémem, ale také se tam prý konala poprvé půlnoční mše. V Česku mají jesličky a betlémy tradici přes 400 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)