Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V malém Rozvadově jsou tři kostely. Církev je ráda, že o ně pečuje obec nebo spolek Omnium

Kraje: Plzeňský / / ČTK / 6. ledna 2020 9:35
V malém Rozvadově jsou tři kostely. Církev je ráda, že o ně pečuje obec nebo spolek Omnium

kostel Navštívení Panny Marie v Nových Domcích u Rozvadova
Autor: Wikipedia.org

Rozvadov -

Pod pohraniční obec Rozvadov, v níž žijí lidé různých národností, patří tři kostely. Věřících je tam málo, hlavně starší lidé. Kostely ale chápou místní jako dominanty a opravují je. Kostel přímo v Rozvadově převzala obec od církve a zkrášluje ho. Objekt ve Svaté Kateřině u hřbitova slouží církvi k pohřbům a občas ke mším. Empírový kostel v Nových Domcích, který je v havarijním stavu, opravuje spolek nadšenců Omnium, řekl  ČTK místostarosta Martin Ábel (BEZPP, "Rozvadov"). V Rozvadově a pěti okolních osadách žije 780 lidí.

Rozvadovský kostel sloužil dlouhá léta zemědělcům jako sklad a zchátral. Farnost se o něj nestarala, investovala do něj velmi málo. Obec si ho proto podle Ábela před pěti lety vymohla od církve. Je jedinou dominantou Rozvadova, který už do něj dal, i s příspěvky bývalých rodáků žijících v Německu, čtyři miliony korun. "Chtěli jsme, aby z kostela něco bylo. Každoročně jsme dávali na opravu, ale nebylo to moc vidět. Pak jsme se domluvili na zastupitelstvu, že buď nám kostel převedou a my budeme dávat peníze do svého majetku, anebo že už tam nedáme nic," řekl.

Obec dala opravit střechu, fasády, okna a dveře. "Má novou kamennou dlažbu, nádherný lustr od kováře z Teplé. Konají se tam svatby, vánoční koncert a s Waidhausem koncerty družby. Bohoslužby tam nejsou," řekl. Před kostelem je tři roky kříž česko-německého přátelství. Obec zaplatila kovanou část, Němci kámen. Loni jim to Rozvadov oplatil, když ve Waidhausu stavěli stejný kříž.

Když biskupství vidělo, jak se obec o kostel stará, tak jí chtělo dát také novodomský a kateřinský kostel. Rozvadov už ale nechtěl investovat do dalších podobných staveb. V obci a okolí je jen pár věřících. Vysvěcené kostely, v nichž se konají bohoslužby, jsou kromě Svaté Kateřiny ještě v nedaleké Hošťce a Přimdě.

Kostel Navštívení Panny Marie v Nových Domcích z roku 1838 získal spolek Omnium z Broumova, který s dotacemi zachraňuje a obnovuje kulturní památky. "Už rozebrali střechu a krovy, které byly prorostlé stromy a keři, pracují tam," uvedl Ábel. Na kostele, který má vybočenou věž, bude podle něj hodně práce za velké peníze. Za komunismu měl být úplně zničený, podobně jako obec Nové Domky, kde před 2. světovou válkou žilo téměř 750 obyvatel. Zbylo tam 17 domů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)