Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel profesor Nového zákona Petr Pokorný

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 18. ledna 2020 13:02
Zemřel profesor Nového zákona Petr Pokorný

Prof. Petr Pokorný
Autor: www.wikipedie.org / Ben Skála / Creative Commons

Praha - Ve věku 86 let zemřel po krátké nemoci v sobotu 18. ledna Petr Pokorný, dlouholetý profesor Nového zákona Evangelické teologické fakulty UK. Rozloučení se koná ve sboru Českobratrské církve evangelické v Praze - na Vinohradech (Korunní ulice) v sobotu 25. ledna 2020 od 14 hodin. O úmrtí informoval evangelický farář Jaroslav Pechar.

Petr Pokorný byl teolog, filozof, biblista-novozákoník, historik, vysokoškolský pedagog, v letech 1996-1999 děkan Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, spoluzakladatel a v letech 1998–2010 ředitel Centra biblických studií AV ČR a UK v Praze. Než se plně začal věnovat akademické dráze, působil v letech 1966-1968 i jako evangelický farář. Později pravidelně vypomáhal ve sborech evangelické církve nebo ve fakultní kapli i jako kazatel.

Účastnil se expedice Nag Hammádí III v Egyptě. Archeologickou praxi absolvoval v Jordánsku a v Izraeli. Působil jako hostující profesor nebo research fellow v Tübingenu (1988–1989, 1995–1996 a 2000), v Pittsburghu (1986 a 1992), v Princetonu (2003–2004 a 2006) a v Heidelbergu (2010). V roce 2005 strávil část semestru v Petrohradě, jaro 2005 v Tesalonice a Athénách. Přednášel na více než 40 univerzitách ve dvanácti zemích Evropy a v USA.

Ve svém díle se zaměřil především na dějiny synoptické tradice a na deuteropavlovské listy, dále na raně křesťanskou teologii v jejím později hlavním proudu i v křesťanské heterodoxii (počátky gnóze, koptské spisy z Nag Hammádí), v poslední době pak na bádání o Ježíšovi (spoluzakladatel Princeton –Prague – Biennale for Jesus Research /od r. 2005/). V letech 1961–1985 pracoval v týmu pro Český ekumenický překlad Bible.

Napsal množství publikací, mimo jiné je spoluautorem obsáhlého Úvodu do Nového zákona nebo komentáře ke knize starověkých gnostiků Píseň o perle. Byl nositelem mnoha mezinárodních ocenění a oborových medailí, včetně státního vyznamenání České republiky Za zásluhy.

Místo květinových darů rodina prosí kondolující o zaslání příspěvku do sbírky na pomoc uprchlíkům v Řecku.

Článek o Petru Pokorném napsal pro magazín Christnet u příležitosti jeho osmdesátých pátých narozenin Zdeněk A. Eminger.

Jedna z přednášek Petra Pokorného (Lidský život - dar i závazek) 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)