Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Brně vznikla výzva směřující proti náboženské nenávisti

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. ledna 2020 17:02
V Brně vznikla výzva směřující proti náboženské nenávisti

Nenávistný nápis na zdi mešity ve Vídeňské ulici v Brně
Autor: Mikuláš Vymětal

Brno - Více než dvacítka zastupitelů Brna a jeho městských částí se podepsala pod výzvu, která směřuje proti nábožensky motivované nenávisti. Výzvu inicioval spolek Otevřené Brno kvůli tomu, že někdo začátkem ledna posprejoval brněnskou mešitu nápisem „Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme“. O iniciativě v tiskové zprávě informovali zástupci spolku Otevřené Brno. Policie podle mluvčího Bohumila Maláška zatím sprejera nenašla.

Výzva uvádí, že zastrašování jakékoliv skupiny obyvatel je nepřípustné a je nutné se mu od začátku postavit. Podepsaní zastupitelé projevy nenávisti odsuzují a vyjadřují solidaritu s brněnskou muslimskou komunitou a každou další skupinou lidí, která by se měla stát cílem agrese.

„Rozhodli jsme se připravit prohlášení, které je otevřené k podpisu všem zastupitelkám a zastupitelům bez ohledu na politickou příslušnost. Musíme se umět jeden za druhého postavit, i když to při dnešní náladě ve společnosti není populární. Když se neozveme na obranu souseda, příště může být na řadě kdokoliv z nás,“ uvedl zástupce Otevřeného Brna a zastupitel Líšně Dalibor Levíček (SZ).

Zájemci se mohou k výzvě připojit na webu. Podepsali ji například starostové Černovic Ladislav Kotík (TOP 09) nebo Jundrova Ivana Fajnorová (SZ), ale také zastupitelé Brna-středu Martin Reiner (Žít Brno), David Oplatek a Michal Závodský (SZ) a další zastupitelé z Brna-středu, Líšně, Jundrova, Králova Pole, Bystrce nebo dalších městských částí. Spolek Otevřené Brno vznikl loni, založili jej politici ze Strany zelených, Žít Brno a Idealistů. Jeho cílem je aktivizovat obyvatele města a nastolit nová témata ke zkvalitnění života.

Posprejování mešity ve Vídeňské ulici policisté vyšetřují od 3. ledna. Podle Maláška policie po pachateli stále pátrá. Mešita je jediná v Brně a vznikla v roce 1998, muslimové se tam pravidelně scházejí k modlitbám. Už několikrát se stala terčem útoků. Útoky se objevovaly zejména po roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a do Evropy proudily statisíce uprchlíků. Nynější případ se stal v době zvýšeného mezinárodního napětí po americkém útoku a zabití íránského generála Kásema Solejmáního.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 88)