Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výročí Sarkanderovy smrti připomene v Holešově koncert i expozice

Kraje: Zlínský / / ČTK,mn / 22. ledna 2020 9:50
Výročí Sarkanderovy smrti připomene v Holešově koncert i expozice

Jan Sarkander
Autor: Wikipedia.org

Holešov -

Koncertem, poutí, novou expozicí i odhalením památníku smíření připomene letos Holešov na Kroměřížsku 400. výročí umučení svatého Jana Sarkandera, který ve městě několik let působil. Letos uplyne i 160 let od jeho blahořečení a 25 let od jeho svatořečení. K výročím se chystají také výtvarné soutěže pro školáky, řekli ČTK starosta Rudolf Seifert (TOP 09) a historik a památkář holešovské radnice Karel Bartošek.

"Problém je, že svatý Jan Sarkander je samozřejmě slavná osoba dejme tomu v náboženských, historických, kulturních kruzích, ale obecně už o něm lidi moc neví. Takže chceme přistoupit k nějaké propagaci této osoby. Je nejlepší udělat nějaké artefakty, které by posely město a lidi by se ptali, co to je, a nějakým způsobem by se o tom něco dozvěděli," uvedl Bartošek.

V rámci Dnů města Holešova se 2. května uskuteční v kostele Nanebevzetí Panny Marie koncert k Sarkanderově poctě. V podání Filharmonie Bohuslava Martinů a Kühnova smíšeného sboru při něm mimo jiné zazní ve světové premiéře Hymnus k sv. Janu Sarkanderovi, který skládá Miloš Bok. "V současné době je to asi nejvýznamnější český žijící skladatel. Soustřeďuje se na duchovní hudbu a má monumentální díla," řekl Bartošek.

O den později město ožije Sarkanderovskou poutí, předcházet jí bude bohoslužba, které by měl předsedat papežský nuncius Charles Daniel Balvo. Na jaře město počítá také se zpřístupněním nové stálé expozice o Sarkanderovi v bývalé oratoři kostela svaté Anny, na jejím vzniku už radnice spolu s holešovskou farností a městským muzeem začala pracovat. Farníci také připravují divadelní hru o životě mučedníka, město chystá ke zmíněným výročím vydání upomínkových předmětů, například pamětních mincí.

Na podzim by série akcí věnovaná Sarkanderovi měla vyvrcholit odhalením památníku smíření na náměstí svaté Anny. Připomene historické soužití katolického, protestantského a židovského obyvatelstva Holešova. Právě u náměstí podle Bartoška kdysi končilo židovské město. "Jednotlivá náboženství se tam stýkala a prolínala a častokrát spolu i násilně soupeřila," uvedl Bartošek.

K Sarkanderovi se váže legenda z roku 1620, kdy Moravu plenili polští kozáci, lisovčíci. Z městských bran Holešova podle ní tehdy vyšlo procesí v čele s Janem Sarkandrem, který přemluvil Poláky a svou náboženskou autoritou útok zastavil. Podle historika Jiřího Fialy ale není příliš pravděpodobné, že procesí vedl sám Sarkander, spíše to byl holešovský zámecký kaplan Samuel Tuček. Sarkander byl po odvrácení útoku kozáků obviněn, že o něm předem věděl. Byl vyslýchán a poté umučen v Olomouci.

Téměř okamžitě po své smrti začal být Sarkander uctíván, na Moravě vznikaly jeho sochy a obrazy. Za blahoslaveného však byl prohlášen až v druhé polovině 19. století, svatořečil ho papež Jan Pavel II. v roce 1995. Pro katolíky Sarkander představuje vzorného služebníka Páně, kterého si Bůh vyvolil jako nástroj zkoušek i milosti.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)