Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pavel Černý: S kardinálem Dominikem Dukou jsme se usmířili v katedrále

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 22. ledna 2020 20:53
Pavel Černý: S kardinálem Dominikem Dukou jsme se usmířili v katedrále

Pavel Černý a Dominik Duka
Autor: repro Youtube.com

Praha - Včera podle jednoho z protagonistů skončil medializovaný osobní spor mezi kardinálem Dukou a emeritním předsedou Ekumenické rady církví Pavlem Černým. Ten zaslal magazínu Christnet své vyjádření, v němž mj. sděluje, že při včerejší slavnostní bohoslužbě ke stému výročí narození Chiary Lubichové v katedrále sv. Víta si podali ruce a usmířili se.  Při natáčení rozhlasové diskuse o plánované obnově Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí (vysílané v neděli 19. ledna) došlo mezi Dukou a Černým k osobnímu sporu a rozhovor byl předčasně ukončen.

Kardinál Duka dnes na svém facebookovém profilu poznamenal, že se zatím nedočkal odpovědi na svou reakci na otevřený dopis Pavla Černého z června minulého roku. Text Dominika Duka publikoval magazín Christnet v červenci 2019, viz zde.

Aktualizováno: Krátce po zveřejnění této zprávy ji přebral i facebookový profil kardinála Dominika Duky s komentářem: "Vyslovil jsem omluvu za svá slova a Pavel Černý učinil totéž."

Níže přinášíme vyjádření Pavla Černého:

Místo pokračování osobního sporu smír

Velmi rád bych uvedl několik věcí na pravou míru. Vyhrocená jednání o znovupostavení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí trvají již řadu let. Postupně do nich byla vtažena Ekumenická rada církví, Kostnická jednota, další organizace i jednotlivci. Došlo i k velmi vyostřenému a medializovanému sporu mezi kardinálem Dominikem Dukou a mnou. Nejdříve to byly otevřené dopisy a potom rozhovor částečně zachycený Českým rozhlasem. To vše přineslo mnoho silných výroků, které byly vysloveny i mimo mikrofon. Řadou výroků jsem se cítil zklamán a neprávem obviňován. Odpověděl jsem také ostrým článkem, ve kterém jsem pana kardinála nešetřil a obvinil ho z klerikalismu a z nerespektování jednání papeže Františka.

V úterý 21. ledna se konala ve Svatovítské katedrále slavnostní bohoslužba ke 100. výročí narození Chiary Lubichové. Na tuto bohoslužbu jsem byl pozván a seděl jsem na místě pro hosty tak, že jsme s panem kardinálem na sebe viděli. Připomenutí odkazu ženy, která založila Hnutí focolare se mě velmi dotýkalo. Chiara byla nositelkou charismatu jednoty a její duchovní odkaz je i dnes nástrojem ke smíření a budování jednoty. Zaznívaly přímluvné modlitby za jednotu v Kristu i ekumenickou spolupráci. Když slavnostní mše skončila, pan kardinál vykročil z průvodu celebrantů a přistoupil ke mně. Vyslovil omluvu za svá slova a já jsem učinil totéž. Stačil jsem mu ještě říct, že i přes tvrdý názorový spor ho mám rád jako bratra v Kristu.

Považuji za důležité sdělit, že lituji vyostřeného sporu, kdy se nám nepodařilo oddělit kauzu od osobních vztahů. S panem kardinálem jsem mnohokrát spolupracoval během minulých dvaceti let. Při jednáních ve věci zmírnění křivd komunismu byla naše spolupráce velmi intenzivní. Vícekrát jsme spolu sloužili při různých bohoslužbách a vysílání vojenských kaplanů. Několikrát jsem kázal v katedrále a on sloužil v naší církvi a v ekumeně. Naše spolupráce byla korektní a dělná. Z tohoto důvodu lituji svého ostrého článku na stránkách Christnetu a podávám zprávu o tom, že jsme 21. ledna k sobě učinili významný krok. Smíření nemusí znamenat shodu ve všech názorech, ale plně vyjadřuje úctu, respekt a ochotu k další spolupráci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)