Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupská konference odmítne připravovaný zákon o eutanazii

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 22. ledna 2020 22:31
Biskupská konference odmítne připravovaný zákon o eutanazii

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Proti veškerým formám eutanazie se v souvislosti s přípravou zákona, který by asistované sebevraždy umožnil, dnes vyslovila Česká biskupská konference (ČBK). Podle generálního sekretáře Stanislava Přibyla je připravena svůj názor uplatnit v připomínkovém řízení. Návrh zákona o eutanazii, na kterém se podílejí poslanci ANO a Pirátů, chtějí podle dřívějších vyjádření autoři předložit Sněmovně na přelomu února a března.

Přibyl po dnešním jednání konference novinářům řekl, že se podle dosavadních jednání zdá, že návrh takzvaně spadne pod stůl. Iniciativa má z dosud učiněných pokusů nicméně nejblíže k prosazení, upozornil. ČBK jako organizace, která může připomínkovat legislativu během přípravy, podle něj svůj názor uplatní hned po zveřejnění návrhu.

„Stavíme se proti veškerým formám eutanazie – to znamená přímého, uváženého a úmyslného ukončení života – a také asistované sebevraždy – tedy přímé, uvážené a úmyslné pomoci při spáchání sebevraždy,“ stojí v prohlášení ČBK. Obojí podle konference zásadně odporuje hodnotě lidského života a v důsledku toho je takové jednání mravně a nábožensky špatné a mělo by být zakázáno.

Místo cest k usmrcování by podle konference měla společnost pracovat na zkvalitnění paliativní péče. Kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka novinářům řekl, že péče o těžce nemocné a umírající se výrazně zlepšuje, což mnohým pomáhá na cestě k důstojnému konci a od pekla bolesti.

Proti uzákonění asistované sebevraždy a eutanazie vystoupili věřící různých náboženství již dříve. Návrh kritizují i provozovatelé hospiců, kteří jsou často navázáni na některou z církví, a část lékařů. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček počátkem prosince uvedl, že prezident zákon o eutanazii nikdy nepodepíše.

Poslanec Lukáš Bartoň (Piráti) již dříve k zákonu řekl, že pacient by nesměl být při rozhodování o eutanazii pod finančním tlakem ani tlakem žádné zájmové skupiny. Spolu s uzákoněním eutanazie by se také podle autorů návrhu měla rozvíjet péče o umírající, která se věnuje mírnění bolesti, ale i psychologické práci s rodinou i umírajícím.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)