Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezident Zeman se zúčastnil slavnostního žehnání kapličky v Lánech

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 30. ledna 2020 15:18
Prezident Zeman se zúčastnil slavnostního žehnání kapličky v Lánech

Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Lány (Kladensko) - Kaplička u Lán na Kladensku u cesty na Ploskov je opravená. Prezident Miloš Zeman před úterním žehnání obnovenému objektu zvanému Ploskovská Panenka Maria řekl, že plánuje další opravu místního historického objektu, lesní brány v lánské oboře, která je v poměrně špatném stavu.

Práce na obnově kapličky, na jejíž špatný stav loni v září upozornil lánský velitel sboru dobrovolných hasičů František Pošta, trvaly měsíc a půl. Na zajištění se podílela Lesní správa Lány a Správa Pražského hradu, samotné provedení měla na starost místní firma. Kaplička má mimo jiné obnovené nátěry i nápisy. Dnes jí požehnal novostrašecký farář Jiří Zeman, poté následovala modlitba otčenáš.

"Je dobré pronášet vzletné fráze, ale daleko lepší je, aby za námi něco konkrétního zůstalo," uvedl Zeman. Doplnil, že na dohodu opravy brány s Lesní správou Lány má ještě tři roky svého funkčního období. Brána je dílem rodu Fürstenberků, od kterých Československá republika odkoupila v roce 1921 lánský zámek.

Kaplička v pseudogotickém slohu stojí u silnice na Ploskov a dále na Beroun. Podle pověsti se kněžně Leontině z Fürstenberka v tomto místě zjevila Panna Maria a zvěstovala jí narození syna. Poté, co se kněžně skutečně narodil, nechala jeho matka v druhé polovině 19. století postavit kapličku zasvěcenou Panně Marii.

V okolí Lán je řada objektů, které připomínají historii i jednotlivé osobnosti včetně několika obětí pytláků. Stojí zde například také památník ke stému výročí československé státnosti nebo věrná kopie původní fürstenberské brány do lánské lesní obory, kterou nedávno postavila obec.

 

Projev Miloše Zemana při žehnání kapličky najdete zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)