Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradec Králové pojmenuje jižní terasy po arcibiskupu Otčenáškovi

Kraje: Královéhradecký / juml / ČTK / 5. února 2020 23:06
Hradec Králové pojmenuje jižní terasy po arcibiskupu Otčenáškovi

Arcibiskup Otčenášek při mši v roce 2009
Autor: Wikipedia.org / Jan Jankovič / Wikimedia Commons

Hradec Králové - Hradec Králové hodlá pojmenovat jižní terasy v historickém centru města po arcibiskupovi Karlu Otčenáškovi. Stane se tak u příležitosti letošních 100 let od jeho narození. Návrh na pojmenování prostoru na terasy Karla Otčenáška dnes doporučila rada města. Definitivně by změnu měli schválit zastupitelé na zasedání 9. března. Terasy se nacházejí pod církevním Novým Adalbertinem na Velkém náměstí mezi schodištěm Bono publico a ulicí Na Kropáčce.

Podnět k pojmenování teras po Karlu Otčenáškovi dala městu Společnost ochránců památek ve východních Čechách. "Jméno tohoto českého duchovního by mělo být v Hradci rozhodně k vidění. Věnoval se naplno rozvoji hradecké diecéze a i přes životní komplikace se nevzdal svého poslání," řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Slavnostní program k pojmenování teras by se podle něj mohl odehrát v květnu u příležitosti devátého výročí Otčenáškova úmrtí.

Jižní terasy radnice v roce 2011 nákladem 54 milionů korun přebudovala ze zpustlé lokality na veřejnosti přístupnou odpočinkovou zónu.

Karel Otčenášek se narodil v Českém Meziříčí na Rychnovsku 13. dubna 1920. Knězem se stal v březnu 1945, o pět let později byl tajně vysvěcen na biskupa. Deset a půl roku byl vězněn v komunistických žalářích. Po amnestii v roce 1962 pracoval jako dělník v mlékárně. Do duchovní správy se mohl vrátit v roce 1965.

Do úřadu hradeckého biskupa se vrátil v prosinci 1989. Rezignoval v červnu 1998. Krátce nato mu tehdejší papež Jan Pavel II. za jeho zásluhy udělil osobní titul arcibiskupa. V roce 1995 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka, získal také čestné občanství Hradce Králové a další ocenění. Zemřel 23. května 2011 ve věku 91 let, pohřben je v kryptě katedrály sv. Ducha v Hradci Králové.

Loni 16. listopadu Hradec Králové pojmenoval do té doby bezejmennou piazzettu uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové na náměstí Václava Havla. Stalo se tak na návrh univerzity.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)