Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zástupci Nepomuku navštíví v USA kostely Jana Nepomuckého

Kraje: Plzeňský / / ČTK / 11. února 2020 15:45
Zástupci Nepomuku navštíví v USA kostely Jana Nepomuckého

Pohled na město Nepomuk, rodiště svatého Jana Nepomuckého
Autor: Wikipedia.org / Richenza / Creative Commons

Nepomuk -

Netradiční novodobé relikviáře, stylizované sošky svatého Jana Nepomuckého, odvezou na jaře do několika kostelů v USA zástupci světcova rodného města Nepomuku. V soškách přivezou do kostelů zasvěcených Janu Nepomuckému v New Yorku, Chicagu a St. Louis hlínu z Nepomuku a také z Prahy, kde mučedník katolické církve a jeden z českých zemských patronů ve 14. století žil a zemřel. První svatojánskou výpravu podnikli loni Nepomučtí do města São João Nepomuceno v Brazíli, řekl ČTK koordinátor kultury a cestovního ruchu a manažer Mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík.

Příští rok uplyne 300 let od blahořečení Jana Nepomuckého papežem Inocencem XIII. "V dubnu letíme do USA, kde budou tematické koncerty v St. Louis, v Chicagu a v New Yorku na Manhattanu, kde všude stojí kostely svatého Jana Nepomuckého. My formou písní, které jsou od nás z Česka, ale také z Brazílie, Indie a jiných států, budeme propagovat odkaz sv. Jana Nepomuckého a zvát k návštěvě Nepomuku v roce 2021," řekl Motejzík. Na koncertech se budou kromě místních hudebníků podílet také mladý tenorista a klavírista Martin Vydra a brazilský pianista Ricardo Itaborahy.

Tři americké kostely dostanou moderní bronzové sošky z dílny sochaře Václava Česáka s uloženou hlínou. Prolíná se v nich symbol kříže a stylizované postavy Jana Nepomuckého. Kostely v USA oslovili zástupci Nepomuku sami. Po návštěvě v Brazílii se rozhodli dál propagovat odkaz svého nejslavnějšího rodáka a představovat město i jinde po světě. "V USA nám farnosti, kostely i konzuláty nabídly pomoc. Téma svatého Jana Nepomuckého tam bylo velmi silné především tak před 100 lety a v době, kdy se kostely stavěly, ale ten kult se udržuje dodnes," řekl Motejzík.

Jan Nepomucký je nejznámější český světec. Na celém světě existuje na 60.000 jeho soch, od Jižní Ameriky přes USA, Evropu po Čínu či Filipíny, řekl Motejzík. Kolik přesně je mu zasvěceno kostelů Nepomučtí zatím sečteno nemají, jen v USA je jich podle Motejzíka kolem 20. Kult se do světa dostal prostřednictvím misionářů i českých emigrantů. Například do Brazílie ho údajně přinesli misionáři díky rakouské arcivévodkyni a manželce portugalského krále Jana V. Marii Anně Josefě Habsburské. Za života královského páru byl Nepomucký v roce 1719 blahořečen a o osm let později svatořečen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 45)