Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán otevřel archivy z doby papeže Pia XII.

Ze světa / vlu / ČTK / 2. března 2020 21:33
Vatikán otevřel archivy z doby papeže Pia XII.

Papež Pius XII
Autor: Wikipedia.org

Vatikán/Praha - Do apoštolského archivu ve Vatikánu dnes dorazili první historici, kteří chtějí zkoumat dokumenty z doby pontifikátu Pia XII. (1939–1958). Archivy čítají miliony stránek textů a Vatikán je dnes otevřel poprvé. Po jejich zpřístupnění volaly léta zejména židovské organizace. Někteří totiž papeže Pia XII. kritizují, že veřejně důrazně neodsoudil vyvražďování Židů nacisty za druhé světové války. Část historiků se ale těší i na dokumenty z doby studené války.

„Doufáme, že najdeme zdroj odpovědí na naše otázky,“ řekl agentuře DPA u vstupních dveří vatikánského archivu historik Hubert Wolf z Münsterské univerzity. Podle DPA byl velmi nadšený a zvědavý, co v prvních kartonech archivu najde.

Do Vatikánu se dnes sjeli experti z různých zemí, zatím se ke vstupu do této části archivu zaregistrovalo na 150 zájemců. Někteří ale svou cestu odložili kvůli obavám z nákazy novým koronavirem. Podle DPA tak učinila například Američanka Suzanne Brownová-Flemingová z památníku holokaustu ve Washingtonu, která odletěla z Říma zpět do USA. Se svým týmem se do Vatikánu vrátí během následujících měsíců.

Otevření archivů z doby papeže Pia XII. oznámil papež František před rokem s tím, že církev se historie nebojí. Uvedl také, že doufá, že tím přispěje k objektivnímu historickému posouzení „skvělých momentů tohoto papeže i okamžiků velkých těžkostí i těžkých rozhodování“.

Kromě dokumentů z doby holokaustu se historici těší i na dokumenty, které jim pomohou objasnit chování církevních představitelů z doby studené války, a to zejména vůči zemích socialistického bloku v čele s Moskvou i vůči tehdy nově vznikajícímu státu Izrael.

Na dokumenty zejména z poválečné doby je zvědavý také český historik Jaroslav Šebek. I on se do vatikánského archivu chystá, a to zřejmě v dubnu, pokud mu v tom nezabrání opatření vydaná případně českou vládou kvůli novému koronaviru, řekl dnes ČTK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)