Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze proběhne vzpomínka na největší vraždu českých občanů židovské národnosti

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 5. března 2020 11:07
V Praze proběhne vzpomínka na největší vraždu českých občanů židovské národnosti

Památník ticha Nádraží Bubny
Autor: www.bubny.org

Praha -

Tradiční vzpomínková akce nazvaná Vzpomínka na BIIb věnovaná smutnému datu naší válečné historie - největší jednorázové masové vraždě v historii Československa, začne v neděli 8. března v 17 hodin v odjezdové hale pražského nádraží Bubny. Vyvrcholí v 18.30 hodin slavnostním koncertem ostravského souboru International Ensemble ve Velké dvoraně Veletržního paláce, kam se přesune symbolickým pochodem po trase válečných transportů lemované „oživlými“ vzpomínkami. Magazin Christnet o vzpomínkové akci informovali zástupci spolku Památník ticha – Nádraží Bubny.

Spolek Památník ticha organizuje vzpomínku u příležitosti vyhlazení tzv. Terezínského rodinného tábora v Osvětimi v noci z 8. na 9. března 1944, při které přišlo o život téměř 4000 žen, mužů i dětí a zároveň připomene výročí 75 let od konce druhé světové války. Svou účast ohlásili ministr kultury Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, německý velvyslanec v ČR Christoph Israng , izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron, předseda Židovské obce v Praze František Bányai a chybět nebude ani iniciátor akce a ředitel Památníku tichu Pavel Štingl.

Největší hromadná vražda v historii Československa byla koncem falešné naděje, kterou dostali obyvatelé tzv. Terezínského rodinného tábora v Osvětimi – Birkenau označovaného jako BIIb. Podle vzpomínek spisovatele a překladatele židovského původu Pavla Stránského z knihy Poslové obětí tuto sekci koncentračního tábora nacisté založili jako zástěrku za účelem manipulace s veřejným míněním. Měl posloužit jako alibi, když se objevily zprávy o organizovaných masových vraždách v Osvětimi. V září roku 1943  dopravili nacisté do tohoto tábora dva transporty z Terezína, v prosinci téhož roku dva další a poté tři v květnu roku 1944. Každý transport měl zůstat v táboře šest měsíců a pak zemřít v plynových komorách. Zaplynované měli nahradit „čerství“ vězni, aby případná komise Mezinárodního červeného kříže zjistila, že jsou vězni v „dobrém“ stavu.  Většina obětí byla deportována do terezínského ghetta právě přes nádraží Bubny. V noci z 8. na 9. března 1944 odvezli nacisté – až na malé výjimky – všechny dosud žijící vězně ze zářijového transportu do plynu. Jednalo se celkem o 3792 bývalých československých občanů, kteří jsou tak dodnes velkým symbolem dvojité zrady vykonavatelů nacistické koncepce konečného řešení židovské otázky. 

"Druhá světová válka skončila 8. května 1945, toto jubilejní výročí je letos neopomenutelné, je třeba připomenout, že mnoho lidí teprve po Dni vítězství putovalo po Evropě ještě několik týdnů i měsíců do svých domovů. V tomto jubilejním roce znovu přichází naděje na přeměnu místa paměti nádraží Bubny v plnohodnotnou instituci Památník ticha. „Snaha o proměnu železniční stanice spojené s deportacemi téměř padesáti tisíc obyvatel Prahy židovského původu probíhá více než sedm let. V letošním roce dostal projekt nazvaný Památník ticha novou perspektivu pro svou realizaci - naději nového veřejného dialogu vzpomínek na velké příběhy na význačném místě paměti města,“ říká organizátor akce Pavel Štingl z Památníku ticha.

"O možnosti realizace památníku se bude opět jednat v nejvyšších politických patrech. Rádi bychom při vzpomínce na 8. březen 1944 sdělili, že minulost je součástí přítomnosti, že je součástí naší identity, našich vzpomínek i obav. Vysoká míra tolerance antisemitismu v Evropě je tolerancí rakoviny, která stejně jako před 80 lety může náhle a nekontrolovatelně vybujet do obřích rozměrů,” říká předseda Židovské obce v Praze František Bányai.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)