Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze se pro turisty zavírají některé kostely i katedrála sv. Víta

Kraje: Praha / / ČTK / 12. března 2020 18:12
V Praze se pro turisty zavírají některé kostely i katedrála sv. Víta

Kostel sv. Michaela archanděla
Autor: Wikipedia.org / Gampe / Wikimedia Commons

Praha -

Až do odvolání je uzavřen pražský kostel sv. Mikuláše na Malé Straně. Uvádí to s odvoláním na nařízení vlády zabránit shromážděním lidí nad 100 osob pražské arcibiskupství na svém webu. Kostel patří k těm, které v Praze turisté nejvíce navštěvují. Opatření se podle arcibiskupství týká především turistického ruchu a možnosti navštívit kostel v době placeného vstupu mezi 9:00 a 17:00. Nedělní mše od 20:30 se konat měla ale po snížení počtu povolených shromáždění na 30 osob to nemusí být jisté. V katedrále sv. Víta liturgie také pokračují, zrušena je ale bohoslužba, která měla 24. března připomenout výročí zvolení papeže Františka.

Správa Pražského hradu ve středu oznámila, že od 11. března jsou pro turistický provoz zavřené všechny návštěvnické objekty v areálu Pražského hradu včetně katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha a basiliky sv. Jiří. Na webu katedrály je ale uvedeno, že pravidelný liturgický provoz je zachován v plném rozsahu. "Upozorňujeme však, že (...) může dojít k uzavření vstupu na bohoslužby po dosažení návštěvnosti v počtu 100 osob. V tomto období a vzhledem k aktuálnímu dění je ovšem předpokládaná návštěvnost v případě všech bohoslužeb nižší, proto k účasti na bohoslužbách srdečně zveme," uvádí metropolitní kapitula.

Ruší se bohoslužba, která se měla konat 24. března v 17:00 u příležitosti výročí sedmi let od zvolení argentinského kardinála Jorge Bergoglia papežem Františkem, které připadá na 13. března.

Předseda rady ČBK pro duchovní službu ve zdravotnictví biskup Zdenek Wasserbauer vybídl nemocniční kaplany a kněze, aby nemocné a seniory navštívili vždy, kdy je ohrožen život a je třeba udílet svátosti. Ostatní návštěvy mají zvážit. Zákaz návštěv v nemocnicích a zdravotnických zařízeních by se na ně ale obecně neměl vztahovat, protože by měli být vnímáni v režimu nemocničního personálu, uvedl biskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)