Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka odvolal Tomáše Petráčka z kapituly Všech svatých, kritizoval Piťhovo kázání

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 20. března 2020 22:06
Kardinál Duka odvolal Tomáše Petráčka z kapituly Všech svatých, kritizoval Piťhovo kázání

Katolický kněz, historik a teolog Tomáš Petráček
Autor: Hospodářské noviny / Milan Bureš

Praha - Profesor historie a katolický kněz Tomáš Petráček byl s účinností od 1. března 2020 uvolněn z funkce sídelního kanovníka Kolegiátní kapituly Všech svatých na Hradě Pražském, informuje o tom úřední věstník pražské arcidiecéze Acta Curiae. Důvody, které kardinála Dominika Duku vedly k jeho odvolání, věstník neupřesňuje. Pražské arcibiskupství zatím nereagovalo ani na dotaz magazín Christnet.eu po důvodech odvolání.

Duka poslal Petráčkovi napomenutí již v listopadu 2018. Důvodem byl jeho rozhovor v Hospodářských novinách, v němž Petráček kritizoval Piťhovo kázání a kriticky se vymezil i vůči prohlášení českých biskupů proti Istanbulské úmluvě. 

„Pokud se budeme chovat jako Petr Piťha,  který kázal o tom, že kvůli Istanbulské úmluvě budou vládnout homosexuálové a budou vznikat koncentrační tábory, bude nás nakonec společnost vnímat jako netolerantní, nabručenou sektu," tvrdil tehdy Petráček v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Katolická církev by podle něj měla umět diskutovat, ne lézt na barikády kulturní války.

V polovině února letošního roku kardinál Duka historika Petráčka obvinil, že v eseji Vábení politických Sirén ohrožuje církev i dnes manipuluje a ohýbá fakty z knihy Marka Šmída Vatikán a italský fašismus 1922–1945. Petráčka se zastalo hned několik historiků, včetně autora knihy Marka Šmída. Proděkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Daniel Soukup vyzval kardinála k doložení tvrzení nebo veřejné omluvě. Duka na tuto výzvu nereagoval.

Petráček se stal sídelním kanovníkem kapituly Všech svatých 3. července 2010. Proboštem stejné kapituly je od roku 2012 také Petr Piťha. Kapitulu založil v roce 1339 český král a římský císař Karel IV.

Tomáš Petráček je katolický kněz, historik a teolog. Působí v Hradci Králové jako univerzitní kaplan, přednáší historii na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Pedagogické fakultě UHK v Hradci Králové, kde je vedoucím katedry kulturních a náboženských studií.  Roku 2013 byl královéhradeckým biskupem Janem Vokálem ustanoven postulátorem procesu blahořečení P. Josefa Toufara.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)