Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Náboženští vůdci od Maroka po Írán podporují modlení doma

Ze světa / vlu / ČTK / 23. března 2020 8:52
Náboženští vůdci od Maroka po Írán podporují modlení doma

Koronavirus se poprvé objevil v Číně, odtud se rozšířil do celého světa
Autor: state.gov / Creative commons

Jeruzalém - Vlivné náboženské autority od Maroka přes Izrael po Írán až na výjimky podporují opatření svých vlád, která mají zamezit šíření koronaviru. Doporučení duchovních jsou často v příkrém rozporu s obvyklou pravověrností, napsala agentura AFP.

V některých zemích severní Afriky a Blízkého východu, jako například v Alžírsku nebo Kuvajtu, si muezzini vzali k srdci vládní pokyn k uzavření mešit a z tlampačů vyzývali věřící, aby se modlili doma, namísto aby svolávali k modlitbě. V Tunisku, kde se věřící v několika případech přicházeli modlit k zavřeným dveřím mešit, muezzini při výzvě k modlení doma dokonce plakali.

Latinský patriarchát jeruzalémský vyzval katolíky ve Svaté zemi, aby si hostii během bohoslužeb brali do rukou namísto do úst.

Vrchní rabín sefardských židů v Izraeli Jicchak Josef poradil věřícím, aby si během šábesu, kdy se má podle judaismu dodržovat klid a odpočívat, nechávali u sebe mobilní telefon pro případ naléhavých zpráv o koronaviru. Normálně by se to považovalo za znesvěcení šábesu. Jiní rabíni vyzvali věřící, aby se modlili doma.

V Íránu, který je jedním z center pandemie koronaviru, ožily vzrušené debaty mezi stoupenci vědy a náboženství. „Někdo upřednostňuje náboženské rituály, které klade nade vše,“ říká akademik a islámský teolog Muhsín Alvírí. „Jiní mají naopak za to, že povinné modlitby mohou ustoupit záchraně lidských životů.“ Na stranu lékařských postupů a vládních opatření se tentokrát přiklonil i ajatolláh Alí Chameneí.

Den poté, co se věřící ve velkém zúčastnili pátečních modliteb, nařídily náboženské autority v Egyptě dvoutýdenní uzavření všech mešit a kostelů.

V Libanonu, jenž je domovem 18 náboženských společenství, duchovní podpořili vládní vyhlášení „zdravotního stavu nouze“. Někteří kněží streamovali mše po internetu, jiný kněz létal nad metropolí Bejrútem vrtulníkem a žehnal věřícím ze vzduchu.

„Virus může být překonán, pokud se všichni budou chovat zodpovědně,“ řekl vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh s tím, že uposlechnutí vládních nařízení je náboženskou povinností.

Podpora vládních opatření napříč zeměmi severní Afriky i Blízkého východu nicméně není bezvýhradná. Známý marocký extremistický kazatel a stoupenec salafismu, tedy fundamentalistické formy islámu, Abú Naím označil uzavření obřadních míst za „odpadlictví“ a vládní představitele varoval, že kvůli tomu pocítí „hněv boží“. Následně jej zatkla marocká policie pro podezření z „terorismu“.

V Alžírsku imám Šemsedin Džazairí na facebooku uvedl, že „virus seslal Bůh, abychom mu byli blíže, a když uvidí, že jsme uzavřeli mešity, sešle na nás virus ještě nakažlivější“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)