Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jeho přítomnost i nepřítomnost vytváří napětí, odůvodňuje arcibiskupství Petráčkovo odvolání

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 25. března 2020 19:57
Jeho přítomnost i nepřítomnost vytváří napětí, odůvodňuje arcibiskupství Petráčkovo odvolání

Český katolický teolog, kněz a církevní historik Tomáš Petráček
Autor: Martin Staněk

Praha - Profesor historie a katolický kněz Tomáš Petráček byl s účinností od 1. března 2020 uvolněn z funkce sídelního kanovníka Kolegiátní kapituly Všech svatých na Hradě Pražském. Podle úryvků dopisu, který kardinál Dominik Duka Petráčkovi zaslal, a který magazínu Christnet.eu poskytl mluvčí pražského arcbiskupství Stanislav Zeman, měly být hlavními důvody jeho odvolání přítomnost i nepřítomnost na setkáních kapituly a napětí, které mělo znemožňovat její práci.

„Statutáři Kolegiátní kapituly Všech svatých, včetně kanovníka seniora, písemně informovali pana kardinála, že přítomnost i nepřítomnost P. Tomáše Petráčka na setkáních a jednáních Kapituly vytváří ‚…napětí….ztěžuje naši práci a občas ji i znemožňuje‘,“ stojí v dopise. Na dotazy jakým způsobem práci znemožňoval a jestli se mělo jednat o napětí mezi profesory Piťhou a Petráčkem, ale Zeman už neodpověděl.

„Zároveň mu pan kardinál poděkoval za vše co bylo vykonáno a poprosil o pochopení tohoto rozhodnutí s ujištěním, že to není ani projev nepřátelství, ani msty, ale vychází ze zájmu, aby instituce, kterou je Kapitula Všech svatých, mohla nerušeně pokračovat ve své činnosti. Popřál vše dobré a poslal své požehnání,“ uvedl mluvčí Zeman s tím, že k odvolání došlo na základě kánonu 193 § 3 kodexu kanonického práva.

Svoje odvolání pro Christnet.eu stručně okomentoval i teolog Petráček: „Myslím, že pro ty, kdo dění v české církvi sledují dlouhodobě, je situace přehledná. K uvedeným důvodům snad jen v tuto chvíli tolik, že jsem z principu podal podle norem církevního práva (kán. 1734 §1) žádost o odvolání tohoto rozhodnutí.“

Kanovník Kocian: Nebyl a nejsem v žádném sporu ani v napětí s Petráčkem

Statutárními zástupci kapituly Všech svatých jsou Milan Hanuš a Petr Piťha, kanovníkem seniorem biblista Josef Hřebík. Kapitula měla i s Petráčkem celkem 8 členů. Pro některé bylo jeho odvolání překvapení. Například biolog a římskokatolický kněz Matúš Kocian pro magazín Christnet.eu uvedl: „Odvolání kolegy Petráčka z kapituly bylo pro mě překvapením.“ A odmítl, že by s ním byl v nějakém napětí: „Pokud jde o mě, nebyl a ani nejsem v žádném sporu ani v napětí ani s Tomášem Petráčkem ani s žádným jiným členem kapituly.“

Redakce Salve: Stíhání za jeho kritické názory formálním napomínáním a zbavováním úřadu pokládáme za nepřiměřené

V polovině února letošního roku kardinál Duka také historika Petráčka obvinil, že v eseji Vábení politických Sirén ohrožuje církev i dnes manipuluje a ohýbá fakty z knihy Marka Šmída Vatikán a italský fašismus 1922–1945. Petráčka se zastalo hned několik historiků, včetně autora knihy Marka Šmída. Proděkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Daniel Soukup vyzval kardinála k doložení tvrzení nebo veřejné omluvě

Členové redakce dominikánské teologické revue Salve dnes vydali společné prohlášení na Petráčkovu podporu. Celkem 18 členů a spolupracovníků revue upozorňuje, že nařčení Tomáše Petráčka z překrucování pravdy je vážné tvrzení a jedná se o poškozování profesní pověsti historika. 

„Nařčení Tomáše Petráčka z překrucování pravdy je vážné tvrzení a jedná se o citelné poškozování jeho profesní pověsti historika. Stíhání tohoto odborníka za prezentování jeho kritických názorů formálním napomínáním a zbavováním úřadu pokládáme rovněž za nepřiměřené. My, podepsaní členové redakční rady revue Salve, dosvědčujeme odbornou i osobní integritu Tomáše Petráčka, a proto postup církevních představitelů, které nesou rysy mocenských zásahů, považujeme za zcela neadekvátní a neodůvodněné.“ Prohlášení zveřejněné na webu Salve.op.cz podepsali například dominikán a šéfredaktor revue Benedikt Mohelník, dominikán a autor knihy rozhovorů s kardinálem Dominikem Dukou Tomasz Dostatni, spisovatel Oldřich Selucký, proděkan Husitské teologické fakulty Jiří Pavlík, kněz Josef Prokeš, filozofka Klára Jirsová, nebo například redaktorka nakladatelství Krystal OP Dagmar Kopecká.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)