Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Itálii zemřel zakladatel hnutí pro život a křesťanský demokrat Casini

Ze světa / bohpet / Vlastní zpráva / 25. března 2020 21:42
V Itálii zemřel zakladatel hnutí pro život a křesťanský demokrat Casini

Carlo Casini (vpravo) s bývalým italských prezidentem Giorgio Napolitanem (vlevo) v roce 2014
Autor: www.wikipedie.org / Creative Commons

Řím -

V Itálii 23. března zemřel zakladatel hnutí pro život a křesťanský demokrat Casini. „Byl horlivý katolík, významný muž institucí, který se ve svých veřejných funkcích ušlechtile angažoval zvláště za propagaci nenarozeného života. Ať ho Pán přijme v radosti a pokoji jako svědka dobrého života a evangelia“. Takto Carla Casiniho uctil papež František v kondolenčním telegramu pro jeho rodinu, který zveřejnilo na své webové stránce Hnutí pro život.

Carlo Casini se narodil v roce 1935 ve Florencii a vystudoval práva. Ovlivnil ho jeho učitel Giorgio La Pira, primátor Florencie a propagátor takzvaných Středomořských dialogů s islámem a judaismem. Casini se později stal soudcem, byl také publicistou a poslancem národního i Evropského parlamentu za křesťanskou demokracii. Rovněž byl členem Papežské akademie pro život a na papežské univerzitě Regina Apostolorum v Římě vyučoval bioetiku a lidské práva. V 70. letech minulého století v Itálii spoluzakládal Hnutí pro život a na téma ochrany života napsal několik knih.

Bohu obětoval celý svůj život jako otec rodiny, vášnivý politik a propagátor sociální mobilizace, která téměř neměla srovnání v dějinách italského katolicismu, byla moderní v metodách i sekulární ve svém přístupu, hluboce prostoupena hodnotami evangelia“, napsal v jeho nekrologu deník Avvenire. Podle periodika díky svému úsilí pomohl na svět desititisícům dětí.

Jeden z posledních Casiniho bojů byla celoevropská kampaň Jeden z nás (One Of Us). Ta spojila pro-life hnutí napříč Evropou a shromáždila dva miliony podpisů občanů žádajících od evropských institucí ochranu nenarozeného života.

Na Florenťana si vzpomněli také současní italští politici - představitelé různého ideologického zabarvení. Předsedkyně pravicové strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová připomněla, že je příkladem hodným následování: „Byl mimořádným mužem, který svůj život zasvětil obraně života a propagoval vášnivou dobrovolnickou práci. Svými činy prokázal, že je možné zachránit život, nabídnout alternativu k potratům a pomoci ženám v nádherném dobrodružství mateřství.“

Carla Casiniho osobně znal i bývalý premiér Matteo Renzi, který také pochází z Florencie. I když od zesnulého představitele křesťanské demokracie je politicky nalevo, Renzi si na Casinim cenil to, že „dokázal s vášní bojovat za své ideály.“

Carlo Casini zemřel ve věku 85 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Římě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)