Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V plzeňské diecézi zvou denně kostelní zvony k modlitbě

Kraje: Plzeňský / / ČTK / 7. dubna 2020 11:02
V plzeňské diecézi zvou denně kostelní zvony k modlitbě

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni
Autor: Wikipedia.org / Sudo77 / Wikimedia Commons

Plzeň -

 V plzeňské diecézi začaly netradičně denně vyzvánět kostelní zvony a vyzývat lidi ke společné modlitbě a ztišení. Během desetiminutového zvonění se v kostele modlí místní farář za vyřešení situace spojené s celosvětovou pandemií koronaviru, sdělil  ČTK mluvčí biskupství Pavel Říha. Ke zvonění se připojila velká diecézní města Plzeň, Karlovy Vary nebo Domažlice, ale i malé obce. Zvony zatím vyzvánějí na téměř dvaceti místech v různou denní dobu. Další kostely a farnosti se přidávají.

Nápad na vyzvánění ke společné modlitbě vznikl v Holostřevech na Tachovsku, kde působí církevní Komunita Noe. "Napadlo mě to hned na začátku nouzového stavu jako způsob, jak dát lidem ve vsi najevo, že jsme s nimi, že se modlíme za ně a za jejich blízké. Napsal jsem proto e-mail všem obyvatelům Holostřev i všem příznivcům Komunity Noe. Řekl jsem to také biskupovi Tomášovi Holubovi, kterého to zaujalo, a tak se to začalo šířit i do dalších farností," popsal jáhen z Holostřev Elva Frouz. Ve vsi se podle něj normálně nezvoní, takže zvuk zvonu je výrazný a hodně lidí ho poslouchá a oslovuje je, i když se většina z nich nepokládá za věřící.

K aktivitě se podle Frouze může přidat každý. "Zvonění je znamení toho, že si přejeme pokoj a bezpečí pro všechny místní i pro jejich přátele a příbuzné. Kdo chce, může se jakkoli připojit - myšlenkou, zastavením, přáním dobra. Myslím, že hodně lidí, kteří se nepokládají za věřící, se zkusí nějakým způsobem pomodlit," řekl. Zvonění by podle něj mělo trvat minimálně do konce nouzového stavu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)