Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Koronavirus omezil práci duchovních v jihočeských nemocnicích

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. dubna 2020 10:14
Koronavirus omezil práci duchovních v jihočeských nemocnicích

Ilustrační foto
Autor: Člověk a Víra / Gabriela Nováková

České Budějovice - Pandemie koronaviru omezuje i práci duchovních v jihočeských nemocnicích. Počet jejich návštěv u pacientů proto v posledních dnech klesl. Důvodem je to, že sami nemocní nebo jejich příbuzní chtějí snížit kontakty s jinými lidmi. Vyplývá to z informací ČTK.

„Omezili jsme s kolegyní nemocniční kaplankou běžné opakované návštěvy u pacientů. Všem pacientům, které jsme před propuknutím epidemie navštěvovali, jsme poskytli naše kaplanské telefonní číslo a jsme s nimi v kontaktu,“ uvedl kaplan českobudějovické nemocnice Ondřej Doskočil.

Dodal, že s ředitelem nemocnice se dohodl na novém režimu těchto služeb. Návštěvy se vždy týkají pouze jednoho konkrétního pacienta a zejména jde o vážně nemocné a umírající. „Touží po duchovním rozhovoru, modlitbě nebo přijetí svátostí. V takovém případě je nemocniční kaplan povinen pacientovi zajistit návštěvu duchovního podle pacientova přání a náboženského vyznání a zároveň zodpovídá za to, aby byla dodržena všechna preventivní hygienická opatření,“ dodal.

Méně pacientů také v těchto dnech využívá služby oddělení spirituální péče písecké nemocnice. „Objem práce je logicky nižší. Příbuzní nyní nechtějí, aby pacienti měli tolik kontaktů s jinými lidmi,“ uvedl ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Připomněl, že nemocnice má k dispozici místnost s názvem Prostor ticha. Mohou ji využívat pacienti i zdravotníci a slouží jako místo k relaxaci a rozjímání, aniž by mělo nějaký náboženský kontext. „Tato služba stále funguje a pacienti, kteří jsou schopni se sami pohybovat, ji využívají i nyní,“ uvedl Holan.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)