Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Starostové: V jihomoravských obcích se na "šlahačku" chodit nebude

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 10. dubna 2020 10:36
Starostové: V jihomoravských obcích se na

Kraslice z jižních Čech barvené barevným voskem
Autor: Wikipedia.org / Czeva / Creative Commons

Brno -

V obcích v Jihomoravském kraji se na Velikonoční pondělí na tradiční "šlahačku" chodit nebude. Starostové několika obcí ČTK řekli, že doporučí rozhlasem nebo přes web obyvatelům, aby zůstali doma. Důvodem jsou opatření zavedená vládou kvůli šíření zákazy novým typem koronaviru. Nemohou se shlukovat lidé, ven by měli vycházet jen v případě nutnosti. V Telnici nebude tradiční hrkání, v Blatnici pod Svatým Antonínkem zase zrušili tradiční výstavu s malováním vajíček, pro veřejnost ale vyhlásili soutěž.

V Telnici na Brněnsku měli naplánované na Velký pátek a Bílou sobotu tradiční hrkání. Děti chodí po vsi a mají nejrůznější hrkače, klepače a tragače a další dřevěné nástroje. Nahrazují tak kostelní zvony, které podle legendy odlétají pro požehnání do Říma. Kvůli restriktivním opatřením se letos hrakání ruší. "Věříme, že se v příštím roce k této krásné tradici zase vrátíme," uvedla na webu obce organizátorka Kateřina Umlášková. V Těšanech na Brněnsku vyrážejí chlapci vždy na velikonoční pondělí ve skupinkách na pomlázku, letos by měli zůstat doma. "Respektujeme vládní nařízení a apelujeme na občany, aby zůstali také doma," řekl ČTK starosta Miroslav Zborovský.

V krojích chodí někteří chlapci na Velikonoční pondělí k děvčatům v Lužicích na Hodonínsku. "Nemám informaci, že by letos něco chystali. Předpokládám, že lidé nebudou vycházet. Ještě je na to ale upozorníme rozhlasem a na webu. Informujeme občany průběžně a na základě opatření jsme zrušili všechny akce do půlky května," řekl ČTK starosta Lužic Tomáš Klásek.

V Blatnici zrušili tradiční jarní výstavu pro školy i veřejnost, kde malérečka Marie Čiháková maluje vajíčka. "Pletou se tam žíly, dělají píšťalky, kraslice. Naplánované jsme to měli i letos, ale museli jsme to zrušit," řekla starostka Svatava Blahynková. Podle ní je ale velikonočně vyzdobeno atrium obecního úřadu. "Máme to vyfocené na stránkách obce. Abychom trošku zabavili děti, vyhlásili jsme velikonoční soutěž. Mohou doma něco vyrobit a obrázek nám poslat na facebookové stránky nebo na můj e-mail. Po Velikonocích tři nejlepší odměníme," uvedla Blahynková. Dodala, že rozhlasem vyhlásí, aby lidé na svátky dodržovali nařízení a neshromažďovali se. Stejně bude postupovat starosta Velké nad Veličkou na Hodonínsku Petr Šmidrkal. "Usnesení vlády opakujeme v hlášeních rozhlasu. Apelujeme na lidi, aby to dodržovali, omezili pohyb venku a nosili ochranné pomůcky," dodal Šmidrkal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)