Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Koronavirus postihl kyjevské ústředí proruské pravoslavné církve

Ze světa / kir / ČTK / 10. dubna 2020 11:40
Koronavirus postihl kyjevské ústředí proruské pravoslavné církve

Kyjevskopečorská lávra
Autor: www.wikipedie.org / Creative Commons

Kyjev -

Nákaza koronavirem postihla nejméně 26 lidí ve starobylém sídle ukrajinské pravoslavné církve, která se hlásí k moskevskému patriarchátu a která vyzvala věřící, aby o Velikonocích neuposlechli příkazu úřadů zůstat doma kvůli koronaviru. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Připomněla, že ústředí proruského křídla ukrajinského pravoslaví sídlí v komplexu pravoslavných klášterů Kyjevskopečorská lávra. Jeho zlaté věže a labyrint jeskyní s mumifikovanými těly mnichů, pocházejícími již z 11. století, patří mezi kulturní poklady ukrajinského hlavního města.

Církev minulý měsíc prohlásila, že koronavirus zavinily lidské hříchy a že lze s ním bojovat za pomocí objetí, modliteb a půstu, připomněl Reuters. Podle ukrajinských médií metropolita Pavel, který stojí v čele kyjevských klášterů, odmítl Kyjevskopečorskou lávru uzavřít do karantény a naopak vybídl věřící k modlitbám a k tomu, aby si "pospíšili do kostelů". Kyjevský starosta Vitalij Kličko dnes oznámil, že testy prokázaly nákazu u 26 lidí z kláštera. Další vývoj ohledně šíření infekce je podle něj těžké předvídat. "To je důvod, proč s obavami očekávám letošní Velikonoce - aby se po svátcích situace prudce nezhoršila, aby nebyly stovky nových případů," prohlásil.

Kličko podle serveru Gordon.ua zdůraznil, že opakovaně prosil představitele všech církví, aby si uvědomili svou odpovědnost za bezpečí věřících.

Lávra podle Reuters nesdělila, kolik mnichů se nakazilo. Ukrajinská média tvrdí, že koronavirus má i metropolita Pavel. Podle kláštera si metropolita "nestěžuje" na zdraví.

Ukrajina má k dnešnímu dni 1892 potvrzených případů, 57 nakažených zemřelo. Na Kyjev připadá 430 případů a šest mrtvých.

Vláda prezidenta Volodymyra Zelenského v předvečer Velikonoc zpřísnila opatření proti šíření koronaviru, včetně povinnosti nosit roušky na veřejných místech. Zelenského prezidentská kancelář dnes citovala průzkum, podle kterého 70 procent Ukrajinců podporuje vládní opatření a pouze tři procenta hodlají o svátcích zajít do kostela.

"Je skvělé, že Ukrajinci jsou tak zodpovědní a že většina občanů si je vědoma vysokého rizika epidemie, jejíž vrchol je ještě před námi," uvedl Zelenskyj podle prohlášení. "Proto by mělo být vynaloženo veškeré úsilí, aby se zabránilo dokonce i třem procentům věřících v riskování," dodal.

Pravoslavní věřící o velikonočních svátcích přicházejí do kostelů, aby si nechali posvětit typický moučník, zvaný kulič. Ukrajinská pošta mezitím oznámila, že přijímá objednávky na doručení posvěcených kuličů.

Po letech nepřátelství mezi Moskvou a Kyjevem má nyní Ukrajina dvě hlavní pravoslavné církve, z nichž jedna uznává autoritu moskevského patriarchátu, zatímco druhá byla loni uznána za nezávislou na Moskvě.

Pravoslavní věřící na Ukrajině a jinde slaví letos Velikonoce 19. dubna, tedy o týden později než ve střední a západní Evropě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)