Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež sloužil liturgii v prázdném chrámu bez obřadu mytí nohou. Ocenil "svaté" zdravotníky

Ze světa / kir / ČTK / 10. dubna 2020 11:48
Papež sloužil liturgii v prázdném chrámu bez obřadu mytí nohou. Ocenil

Ilustrační foto: Ježíš umývá nohy apoštolům
Autor: Wikipedia.org / Giotto di Bondone

Vatikán -

Papež František sloužil na Zelený čtvrtek v téměř liduprázdné bazilice svatého Petra liturgii na památku Ježíšovy poslední večeře a ve svém kázání ocenil obětavou práci všech zdravotníků pečujících o nakažené koronavirem. Podle Františka jsou tito lidé "svatými všedního dne". Velikonoční liturgie zpravidla přitahují do Vatikánu desetitisíce věřících, letos se však kvůli boji s epidemií covid-19 konají jen za účasti několika málo lidí a přenášejí se živě přes internet.

Bazilika svatého Petra bývá během bohoslužeb na Zelený čtvrtek zpravidla zcela zaplněná a z předních řad ji sledují i církevní hodnostáři a diplomaté z téměř dvou stovek zemí, které s Vatikánem udržují styky. Letos pompézní bohoslužbu nahradil prostý obřad u jednoho z vedlejších oltářů, kterého se zúčastnily jen zhruba dvě desítky lidí. Všichni účastníci však pečlivě dodržovali pravidlo o odstupu od ostatních a každý měl lavici jen sám pro sebe, upozornila agentura Reuters.

Vatikán letos z hygienických důvodů zcela vynechal i tradiční rituál mytí nohou, který odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. Papež ho v posledních letech praktikoval nikoli v kostele, ale většinou s lidmi na okraji společnosti či jinak znevýhodněnými, takže byl například ve věznici či v domovech pro hendikepované.

"V Itálii zemřelo více než 60 duchovních, kteří se starali o nakažené v nemocnicích. (Zemřeli) také lékaři a sestry. Všichni jsou svatými všedního dne," řekl papež.

Kvůli koronaviru, který v Itálii způsobil už přes 18.000 úmrtí, se letos celý Svatý týden odvíjí zcela jinak, než tomu bylo v předchozích desítkách let zvykem. Také tradiční velkopáteční procesí u Kolosea bylo zrušeno, obřad Křížové cesty se namísto toho uskuteční na Svatopetrském náměstí bez diváků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)