Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nový papežův fond pomůže lidem postižených virem na misiích

Ze světa / bohpet / Vlastní zpráva / 10. dubna 2020 17:51
Nový papežův fond pomůže lidem postižených virem na misiích

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán -

Papež František založil nouzový fond pro lidi a komunity v misijních zemích, které postihla epidemie koronaviru. Sám do něj vložil 750 000 amerických dolarů a na příspěvek do sbírky vyzval ty církve a instituce, které si to mohou dovolit. Nouzový fond je pod správou Papežských misijních děl, která zejména v Africe, Asii a Oceánii podporují misie, výstavbu seminářů a taky formaci misionářů, nových kněží a řeholníků.

Prefekt Kongregace pro evangelizaci národů kardinál Antonio Tagle papežovu iniciativu ocenil. Připomněl, že církev je v první linii v boji za lidskou důstojnost. Řeholníci a kněží spravují zejména v Africe kliniky, domovy pro staré lidi, školy a na venkově jsou často jediní, kteří nabízejí zdravotní péči a vzdělávání, řekl Antonio Tagle. Filipínský kardinál, kterého některá média přezdívají Asijský papež František, v této souvislosti během bohoslužby v Římě navrhl, že světová pandemie by mohla vést k odpuštění nebo znížení dluhů chudých zemí.

„Papežův nouzový fond pomůže zvláště mladým církvím v Africe, Asii, Latinské Americe a v Oceánii, které tragicky postihla současná pandemie, a taky má posílit jejich pastoraci,“ vysvětlil arcibiskup Giampietro Dal Toso, předseda Papežských misijních děl. Pro vatikánskou agenturu Fides zdůraznil, že o pomoc již žádali někteří národní spolupracovníci misijních děl jednotlivých zemí. Proto je podle arcibiskupa přirozené, že se pontifex rozhodol vytvořit tento fond:

„Možná jsme na začátku procesu, který bude mít hluboké sociální a kulturní důsledky. Asi jsme již zjistili, že jsme všichni propojeni, potřebujeme se navzájem, potřebujeme taky domov a modlitbu... Jsme v období Velikonoc, kdy se Kristus daroval pro člověka. Církev v dějinách pokračuje v tomhle darování Krista člověku a taky v tomhle okamžiku neseme Krista, jeho povzbuzení a lásku. Rovněž v těchto dnech se ohlasování evangelia a milosrdní láska střetávají a stávají se jedním.“

Na boj proti koronaviru papež František již daroval 100000 eur pro italskou charitu Caritas a 30 zdravotních přístrojů pro italské nemocnice. Zároveň se angažoval duchovně: udělil speciální požehnání Urbi et Orbi, čili Městu a světu, a pomodlil se před mariánskou ikonou v Bazilice Santa Maria Maggiore a před dřevěným křížem v Kostele sv. Marcela ve Věčném městě. Římané si tyto předměty uctívají, protože díky nim se podle církevní tradice prý přestali šířit morové epidemie ve městě, když je v minulosti nesli na procesích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)