Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papežský kazatel Catalamessa: Zanechme příštím pokolením lidštější svět. Virus nezná hranice

Ze světa / kir / radiovaticana.cz, ČTK / 11. dubna 2020 10:40
Papežský kazatel Catalamessa: Zanechme příštím pokolením lidštější svět. Virus nezná hranice

papežský kazatel Raniero Cantalamessa
Autor: www.facebook.com/P. Raniero Cantalamessa

Vatikán - Velkopáteční obřady uctívání kříže probíhaly v Bazilice sv. Petra. Stejně jako v minulých dnech (na Květnou neděli a na Zelený čtvrtek) se liturgie odehrávala před oltářem Katedry sv. Petra na konci chrámu.

Jak je zvykem homilii pronesl papežský kazatel kapucín Raniero Cantalamessa, který zdůraznil, že pandemie koronaviru prudce probudila jednotlivce i celé lidstvo z iluze všemohoucnosti, Ocitoval amerického rabína Yaakov Yitzaka Bidermana, který v souvislosti s epidemií mluví o přílžitosti zvláštního velikonočního exodu:  vyjití „z exilu svědomí“.

„Virus nezná hranice. V mžiku překonal všechny bariéry a odlišnosti rasy, náboženství, bohatství a moci. Nesmíme se vracet zpátky, až tato chvíle pomine. Jak nás povzbuzuje Svatý otec, nesmíme promarnit tuto příležitost. Nedopusťme, aby tolik bolesti, tolik mrtvých a tolik heroické práce zdravotníků přišlo nazmar. V tom spočívá “recese”, které se musíme obávat nejvíce“, zdůraznil dále Catalamessa.

Překují své meče v radlice / a svá kopí ve vinařské nože; / národ proti národu nepozdvihne meč / a už se nebudou učit boji. (Iz 2,4)

Přišel čas uskutečnit něco z tohoto Izaiášova proroctví, jehož naplnění lidstvo vždy očekávalo. Řekněme dost k tragickému závodu ve zbrojení. Vykřičte to z celé síly zejména vy, mladí, protože se hraje především o váš osud. Směrujme nesmírné zdroje investované do zbrojení k cílům, jejichž naléhavost za této situace vidíme: zdraví, hygiena, výživa, boj proti chudobě a péče o stvoření. Zanechme příštím pokolením svět, bude-li to nutné chudší po materiální a finanční stránce, avšak bohatší ve své lidskosti.

Křižova cesta se od Kolosea přesunula na Svatopetrské náměstí

Papežský kazatel Catalamessa: Zanechme příštím pokolením lidštější svět. Virus nezná hranice

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Sean Ang

Velkopáteční obřady ve Vatikánu pokračovaly večer křížovou cestou. Účastníky tradičního velkopátečního procesí, které se místo u Kolosea uskutečnilo na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, byli mimo jiné dva lékaři v bílých pláštích, kteří pečují o nakažené koronavirem. Obřad křížové cesty se kvůli pandemii odehrál bez věřících, papež vše sledoval ze schodů Baziliky svatého Petra, popsala agentura AP.

Procesí obešlo desetkrát obelisk uprostřed Svatopetrského náměstí, cesta byla lemována zapálenými svíčkami. Kromě dvou lékařů působících ve Vatikánu se obřadu zúčastnili ještě bývalý vězeň a kaplan z věznice v Padově na severu Itálie, policista a zdravotní sestry.

Na rozdíl od tradice v předchozích letech papež František na závěr 90minutového obřadu nepronesl krátkou závěrečnou modlitbu. Pouze se jen několik minut sám potichu modlill.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)