Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů ocenil práci odcházejícího tajemníka Světové rady církví

Ze světa / bohpet / Vlastní zpráva / 25. dubna 2020 0:23
Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů ocenil práci odcházejícího tajemníka Světové rady církví

odcházející generální tajemník Světové rady církví reverend Olav Fykse
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ženeva, Řím - Koncem března tohoto roku ukončil mandát generálního tajemníka Světové rady církví reverend Olav Fykse Tveit. V tomto ekumenickém gremiu působil deset let a nyní je předsedajícím biskupem Norské luteránské církve. Angažuje se pro ekumenismus a mírová jednání.

Ve svém závěrečném poselství zdůraznil, že “máme hodnotu a důstojnost, jelikož jsme byli stvořeni na Boží obraz, a o tom by mělo být ekumenické hnutí. Je čas, aby Světová rada církví řekla: Kristova láska vede svět ke smíření a jednotě. Ne proto, že jsme dokonalí a úspěšní… ale proto, že to děláme společně ve jménu Dobrého pastýře”.

Při této příležitosti zaslal Olavu Tveitovi děkovní dopis předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů: švýcarský kardinál Kurt Koch. Připomněl, že obohatil světovou ekumenickou komunitu díky své dynamické službě. Současně ocenil “výjimečnou angažovanost a horlivost” norského duchovního ve prospěch jednoty křesťanů a poděkoval za “přínosnou spolupráci a konstruktivní rozvoj vztahů mezi Světovou radou církví a Katolickou církví”.

Ve svém dopise kardinál Kurt Koch vzpomenul na památnou ekumenickou pouť papeže Františka v roce 2018 do sídla Světové rady církví v Ženevě, která se konala při 70. výročí jejího oficiálního založení. František tehdy navštívil její Ekumenický institut v Bossey rovněž ve Švýcarsku, kde je děkanem katolický kněz z Nigérie Lawrence Iwuamadi.

V závěru listu předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů požádal o Boží požehnání pro novou Tveitovou službu na čele Norské církve.

Světová rada církví oficiálně vznikla v roce 1948 a její první shromáždění bylo v holandském Amsterdamu. Původně sdružovala zejména protestantské a západní sbory a komunity, no postupně se přidaly také pravoslavné a východní církve a teď má kolem 350 církevních členů včetně České republiky a Slovenska. Na své internetové stránce píše, že vztahy s Římskokatolickou církví se výrazně zlepšili po Druhém vatikánském koncilu.

Po odchodu Olava Tveita je až do volby nového představitele generálním tajemníkem Světové rady církví pravoslavný kněz Ioan Sauca z Rumunska.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)