Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italští biskupové kritizovali vládu za to, že nepovolila bohoslužby

Ze světa / / ČTK / 28. dubna 2020 12:13
Italští biskupové kritizovali vládu za to, že nepovolila bohoslužby

Bazilika sv. Petra v Římě
Autor: Veronika Čepelková

Řím -

 Italská biskupská konference kritizovala vládu za to, že zákaz sloužit bohoslužby má platit i po 4. květnu, kdy se začnou postupně uvolňovat omezení zavedená kvůli koronaviru. Podle prohlášení biskupů jde o zásah do svobody náboženského vyznání.

Biskupové v prohlášení napsali, že "nemohou přijmout omezování svobod vyznání". Vláda podle nich po týdnech vyjednávání nezahrnula do plánu druhé fáze uvolňování povolení "sloužit bohoslužby za přítomnosti věřících".

Dokument připomíná vládě a poradním vědeckým orgánům, že "jejich odpovědností" je vydávat přesné sanitární údaje, zatímco odpovědností církve je "organizovat život křesťanské komunity v souladu s opatřeními, avšak při zachování naprosté autonomie".

Při několika kontaktech s vládou podle biskupů církevní představitelé žádali o možnost obnovit církevní aktivity. Biskupská konference v polovině dubna vládě předložila návrhy, podle nichž se měly církevní obřady po 3. květnu obnovit a které předpokládaly dodržení odstupu mezi věřícími.

Vláda v reakci na prohlášení biskupů oznámila, že v příštích dnech vypracuje protokol, který umožní přítomnost věřících při liturgických úkonech za podmínek maximální bezpečnosti.

V neděli premiér Giuseppe Conte potvrdil, že od 4. května se budou postupně uvolňovat některá omezení, začne fungovat průmyslová výroba a rozšíří se svoboda pohybu. V půlce května se mají otevřít obchody, knihovny nebo muzea, začátkem června pak restaurace či kadeřnictví. Školy ale začnou znovu vyučovat až v září.

Květnové uvolnění zahrnuje pohřby, které se dosud musely konat jen v přítomnosti nejbližší rodiny s jednoduchým obřadem. Od 4. května bude povolena účast do 15 lidí s tím, že by se obřad měl konat venku a za dodržení odstupů mezi lidmi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)