Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na světě je nejvíc uprchlíků a azylantů v historii, varuje Armáda spásy

Výběr Christnetu / bohpet / Vlastní zpráva / 28. dubna 2020 13:32
Na světě je nejvíc uprchlíků a azylantů v historii, varuje Armáda spásy

Ilustrační foto: přijetí syrských uprchlíků na letišti v Římě
Autor: Sant´Egidio.org

Řím - Počet uprchlíků a žadatelů o azyl v 21. století je prý nejvyšší v historii lidstva. Tvrdí to Armáda spásy ve svém posledním elektronickém zpravodaji. Její Mezinárodní komise pro sociální spravedlnost současně upozorňuje, že v nejbližší budoucnosti pravděpodobně bude velké množství uprchlíků součástí naší společnosti:

“Lidé, kteří byli vysídleni kvůli hladu, utrpení nebo nepřátelství, jsou již dlouho součástí našich lidských dějin. Zatímco takové osoby jsou na některých místech neustále přítomné, tak v 21. století jsme svědky takového množství uprchlíků a žadatelů o azyl, který nemá v lidské historii obdoby.”

Mezinárodní politické strategie na zvládnutí tohoto jevu jsou na kraji svých možností a dokonce i odpověď křesťanů plná soucitu se  zdá být přemožena velikostí a naléhavostí tohoto stavu, připomíná mezinárodní komise Armády spásy.

Na druhé straně podtrhuje, že koncept cizince je vlastní národní identitě Izraelitů a rovněž Ježíš začal svůj život jako uprchlík. Zároveň odmítá představu, podle níž jsou imigranti zátěží pro ekonomiku, poněvadž „můžou mít čistý pozitivní vliv na hostitelskou zemi. Jsou konzumenti, což vede k vyšším ziskům a to může dále zvýšit zaměstnanost.“

Mezinárodní komise pro sociální spravedlnost pod Armádou spásy uznává odpovědnost států za ochranu svých hranic, ale rovněž vyzdvihuje povinnost postarat se o migranty a uprchlíky. Apeluje na mezinárodní spolupráci, aby imigranti mohli čím dřív začít přispívat do společnosti jako její členové.

K ukončení strádání migrantů vyzvala také Komise katolických biskupských konferencí v Evropské unii (Comece): „Pandemie (koronaviru) by neměla být ospravedlněním toho, že necháme lidi umírat ve Středozemním moři“. Proto volá po „předvídatelném solidárním mechanizmu mezi členskými státy EU, který by dokázal odpovědět na nouzové situace zranitelných migrantů“.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci bylo v minulém roce na světě více než 270 milionů  migrantů. Úřad OSN pro uprchlíky odhaduje, že ve stejném období bylo přes 70 milionů osob vysídleno, což považuje za „bezprecedentní číslo“. Téměř 26 milionů z nich byli uprchlíci a OSN také registrovala více jak 3 miliony azylantů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)