Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Rakousku stoupá počet žen odcházejících z církve

Ze světa / pšv / Vlastní zpráva / 28. dubna 2020 17:26
V Rakousku stoupá počet žen odcházejících z církve

Vídeňská řádová sestra a teoložka Melanie Wolfersová
Autor: www.katholisch.at

Vídeň - Rakouské ženy odcházejí z římskokatolické církve čím dál častěji. Především ty mladší třiceti let ji podle rakouské sociologické studie opouštějí kvůli diskriminujícím postojům. Ve svém výzkumu, který  vzniká už od sedmdesátých let, to dokládá pastorální teolog Paul Zulehner. Uvádí také, že tento vývoj bude mít trvalý vliv na vztah k církvi u dalších generací. 

Tématu se věnují také další autoři a autorky. Jako komentář k Zulehnerovu výzkumu můžeme číst rozhovor s teoložkou Gertraud Ladnerovou na serveru Katolisch.at. Ladnerová se zasazuje o citlivé zacházení s církevně tradovanými stereotypy o podstatě mužství a ženství. Právě ty negují komplexnost světa a skutečnost, že pohlavní role vznikají také ze sociálního a společenského kontextu. „V církvi se částečně setkáme s názorem, že muži mají dělat to a ženy ono,“ popisuje Ladnerová, „a když někdo tyto genderové představy nenaplňuje, není správný katolík/katolička.“

K tomu podle ní přistupuje „klerikální mužská hierarchie a neochota otevřít se.“ Negativním důsledkem konzervativního přístupu k rolím pohlaví je podle Ladnerové to, že se stále více mužů  i žen odvrací od církve. Teoložka působící na katedře systematické teologie v Innsbrucku uvádí jako příklad zkušenosti s otci, kteří „nechtějí, aby se s jejich dcerami zacházelo jako s lidmi druhé kategorie.“

Vídeňská řádová sestra a teoložka Melanie Wolfersová volá po reformách. Pro mladé věřící je podle ní samozřejmé, že muži a ženy jsou si rovni a že i ženy se mohou cítit povolané ke kněžství. „Pro tuto generaci není nepřipuštění žen ke svěcení nijak ospravedlnitelné“ říká Wolfersová, která duchovně doprovází studentky a studenty. Podle jejích zkušeností má stále více žen problém s mužsky dominantními obrazy Boha a církve, zatímco ženské životní a duchovní zkušenosti se objevují  zřídka. „Bílí muži žijící v celibátu formovali až do dneška teologii, liturgii i zvěstování evangelia. A to i ke škodě církve. Protože tím poselství evangelia – a to je zásadní úkol církve – ztratilo část pokladu, který je ve zkušenostech žen. Tedy poloviny světa.“ Podle Wolfersové tento fakt značně přispěl ke ztrátě důvěryhodnosti víry.

Související zpráva publikovaná v magazinu Christnet: Nová papežská komise opět prozkoumá možnost jáhenského svěcení žen

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)