Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel teolog Walerian Bugel, bylo mu 51 let

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 2. května 2020 23:17
Zemřel teolog Walerian Bugel, bylo mu 51 let

P. Walerian Bugel
Autor: Zwrot

Český Těšín - Ve věku 51 let zemřel v úterý 28. dubna v třinecké nemocnici teolog P. Walerian Bugel, informuje o tom web ostravsko-opavské diecéze. Rozloučení při byzantsko-slovanské liturgii se uskuteční ve středu 6. května od 14.00 hodin ve farním kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Českém Těšíně. Rozloučení bude možné sledovat také online na stránkách farnosti Český Těšín.

P. Mgr.ThLic Walerian Bugel,dr. hab., se narodil 26. července 1968 v Košicích na Slovensku. 24. září 1993 přijal v Olomouci kněžské svěcení. V letech 1994–1996 pracoval jako odborný asistent na Katedře praktické teologie Řeckokatolické teologické fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Prešově (nyní Prešovská univerzita). V Ekumenickém institutu Katolické univerzity v polském Lublinu obhájil v roce 1998 doktorát na téma „W obawie o własną tożsamość. Eklezjologia Unii Użhorodzkiej“ (S obavou o vlastní identitu. Eklesiologie Užhorodské unie). Od roku 1998 byl externím přednášejícím pro doktorandy na Cyrilometodějské teologické fakultě v Olomouci, v letech 1999–2003 byl vědeckým pracovníkem této fakulty, od roku 2003 byl odborným asistentem Katedry liturgické teologie, v letech 2002–2003 byl také externím přednášejícím univerzity v Hradci Králové. 

Jako duchovní Bugel působil v několika farnostech ostravsko-opavské diecéze mj. v Karviné, Havířově, Ostravě – Mariánských Horách a Šilheřovicích.  Od roku 2017 byl výpomocným duchovním děkanátu Frýdek a příležitostně sloužil jak v římskokatolickém tak i byzantskoslovanském ritu.

Bugel je autorem 4 monografií, více než 80 odborných článků a více než 30 recenzí, učebnice metodiky psaní kvalifikačních prací, polsko-českého slovníku teologické terminologie, 5 skript pro dálkové studenty, 5 svazků překladů teologických textů atd. Jako vědec a pedagog se zabýval především ekumenickou teologií se zaměřením na východní křesťanství, problematikou katolických východních církví, východní liturgií, specifikou překladů liturgických textů, teologickými a historickými podmínkami pro charitativní a sociální práci v multináboženské a multikulturní společnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)