Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italové budou od 18. května opět smět chodit na bohoslužby. Počet lidí stanoví farnost

Ze světa / kir / ČTK, red. / 9. května 2020 17:40
Italové budou od 18. května opět smět chodit na bohoslužby. Počet lidí stanoví farnost

Duomo, S. Maria del Fiore ve Florencii
Autor: Wikipedia.org / Ferdinando Castiglione / Creative Commons

Řím - Italská vláda a římskokatolická církev ve čtvrtek podepsaly dokument, podle nějž se budou věřící moci od 18. května opět účastnit slavení bohoslužeb. Podle agentury Reuters tím končí spor mezi církví a státem ohledně omezení týkajících se vykonávání náboženských obřadů. Vláda zakázala v rámci protikoronavirových opatření konání bohoslužeb v březnu.

Mnozí katolíci marně prosazovali, aby činnost církví byla i v době karantény prohlášena za nezbytnou, podobně jako třeba nákup potravin. Napětí mezi státem a církví vzrostlo koncem dubna, kdy vláda oznámila postupné uvolňování opatření. V etapě, která začala 4. května, však povolení bohoslužeb chybělo.

Nepřijatelné porušování svobody vyznání

Biskupové sdělili vládě, že je pro ně "nepřijatelné přihlížet porušování svobody vyznání". Většina kostelů zůstala během krize otevřená, ale pouze pro modlitby jednotlivců. Katolíci proto ve velkém sledovali v televizi či na internetu bohoslužby, které kněží vysílali z prázdných kostelů.

Dnešní dohoda podepsaná premiérem Giuseppem Contem a předsedou italské biskupské konference, kardinálem Gualtierem Bassettim, předpokládá, že kněží si sami stanoví nejvyšší počet účastníků při liturgii v kostelech tak, aby byl mezi návštěvníky alespoň metrový rozestup. V případě zvýšeného zájmu o bohoslužby budou raději vypsány nové termíny. Jde tak o jiný model, založený na velikosti kostela. Vláda v České republice stanovila maximální počty věřících při bohoslužbách. Až do neděle 10. května je povolena účast 15 lidí. Od 11. 5. dojde ale ke skokovému nárůstu a budou povoleny bohoslužby do 100 osob při zachování stávajících preventivních opatření.

Také v Itálii budou muset věřící po dobu přítomnosti v kostele nosit roušky. Kněží budou této povinnosti zbaveni s výjimkou přijímání eucharistie, kdy jsou v blízkém kontaktu s věřícími. Zpočátku budou zakázány i chóry, nádoby na svěcenou vodu zůstanou prázdné a nebude se provádět ani tradiční zdravení mezi věřícími ve formě podání ruky. Obvyklý košík na peněžité příspěvky, který si lidé předávají z ruky do ruky, bude nahrazen statickými kasičkami.

Již přes 100 000 Italů se z nemoci Covid 19 uzdravilo

V Itálii se od února potvrdilo celkem 215.000 případů nákazy, z toho bezmála 30.000 lidí s komplikacemi doprovázejícími nemoc covid-19 zemřelo. Přes 100 000 lidí se z nemoci ale již uzdravilo a počet nemocných v přepočtu na 1 milion obyvatel je aktuálně cca 4x větší než u nás. V řádě regionů země, zejména na jihu, je ale s Českou republikou zcela srovnatelný. Po Spojených státech a Británii je Itálie z hlediska počtu obětí třetí nejvíce zasaženou zemí na světě.

Bohoslužby budou obnoveny ve stejný den, kdy otevřou italská muzea, knihovny a obchody. Od vyhlášení celostátní karantény v zemi v polovině března jsou v zemi otevřené jen obchody se základním zbožím, jako jsou potraviny či drogérie, kiosky či lékárny.

Vatikán, který dosud kopíroval většinu koronavirových restrikcí italské vlády, zatím nesdělil, kdy se znovu otevře Svatopetrská bazilika či vatikánská muzea.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)