Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Malý podepsal petici za přijetí dětí z řeckých táborů. Vláda souhlas zatím nedala

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 14. května 2020 12:33
Biskup Malý podepsal petici za přijetí dětí z řeckých táborů. Vláda souhlas zatím nedala

Ilustrační foto
Autor: pixabay.com

Česká republika - Biskup Václav Malý podepsal petici za přijetí dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů, informoval o tom na svém facebookovém profilu se slovy: „Podepisuji tuto petici, protože nemohu zůstat lhostejný k situaci v řeckých táborech utečenců. Dosavadní tvrdost našich představitelů nesvědčí o jejich lidské zralosti.“

Autoři a signatáři petice žádají českou vládu o přijetí nejméně 40 dětí bez doprovodu, které žijí podle řady svědectví v otřesných podmínkách v Řecku. Celý text petice, s popisem důvodů pro přijetí, je k dispozici zde. O pomoc uprchlíkům na řeckých ostrovech se zasazují i čeští evangelíci, kteří aktuálně na tento účel předali sbírku s výnosem téměř milionu korun.

Vláda chce pomáhat v Sýrii. Situace v zemi je ale stále nestabilní

Před rokem se ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD vyslovil pro to, aby Česká republika přijala sirotky z uprchlických táborů v Řecku, jak o to usilovala i europoslankyně Michaela Šojdrová z KDU-ČSL. „Já si myslím, že Česká republika je dostatečně velká země, aby patnácti malým dětem, které odskákaly konflikt v Sýrii, mohla pomoci,“ řekl podle Idnes,cz Petříček.

Proti přijímání jakýchkoli uprchlíků je zatím premiér Andrej Babiš z ANO, podle kterého stačí, když bude Česko pomáhat v Sýrii. Vláda tak přijetí neschválila. Premiér nicméně nezmínil, že situace v Sýrii je stále nestabilní. Dodnes nebyl nikdo odsouzen za útoky chemickými zbraněmi nebo za jiné válečné zločiny. V dubnu například Česká televize informovala o závěru vyšetřovacího týmu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), podle které  v březnu 2017 letectvo syrského prezidenta Bašára Asada svrhlo na vesnici v západosyrské provincii Hamá bomby obsahující chlor a nervový plyn sarin.

V dubnu také začal v Německu přelomový soudní proces. Bývalý syrský plukovník Anwar Raslan čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti. Stal se tak prvním souzeným představitelem režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Podle řady svědectví byly ve vězeních syrského režimu umučeni tisíce politických vězňů a další tisíce zůstávají za mřížemi i dnes.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)