Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel v Berlíně otevřel dveře muslimům. Do mešity se kvůli omezením nevešli

Ze světa / kir / ČTK, red. / 25. května 2020 21:51
Kostel v Berlíně otevřel dveře muslimům. Do mešity se kvůli omezením nevešli

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Berlín - Luteránský kostel v německé metropoli Berlíně otevřel dveře muslimům, kteří se kvůli koronavirovým restrikcím nevešli do mešity. Muslimské modlitby se zúčastnila i farářka, informovala agentura Reuters.

Německo od 4. května opět umožnilo vykonávat náboženské obřady pod podmínkou, že věřící budou mezi sebou udržovat minimální rozestupy 1,5 metru. V důsledku toho pojme mešita Dar Assalam ve čtvrti Neukölln pouhý zlomek lidí, kteří se sem obvykle chodí modlit.

S nabídkou pomoci přišel kostel sv. Marty v sousedním městském obvodu Kreuzberg, který po dobu ramadánu nabídl muslimům své prostory k pátečním modlitbám.

"Je to velké gesto, přináší radost v době ramadánu i v této krizi," řekl imám mešity Mohamed Taha Sabry. V kostele vedl muslimský obřad, na který z vitrážového okna shlížela podobizna Panny Marie. "Pandemie z nás vytvořila společenství. Krize lidi spojuje."

"Je to zvláštní pocit, s ohledem na hudební nástroje či obrazy," popsal své pocity člen muslimského sboru věřících Samer Hamdoun. "Ale když se na to podíváte, když pominete drobné detaily, je to koneckonců chrám Boží."

Páteční modlitby se zúčastnila i místní farářka Monika Matthiasová, která měla projev v němčině. "Toto nás sblížilo. Zda či v jaké podobě toto partnerství přetrvá, ještě není známo. Ale myslím, že poznávání se a to, co jsme v tento čas společně zažili, nás posiluje v tom, co přijde," řekla.

V Německu je podle údajů Institutu Roberta Kocha již několik týdnů méně nemocných v přepočtu na 1 milion obyvatel než v České republice a přes 160.000 lidí se v zemi již uzdravilo (dnes Německo 109/ 1mil). Začátkem minulého týdne pak došlo k důležitému zlomu a počet nemocných klesl pod náš průměr i v nejvíce postižené spolkové zemi v Bavorsku (dnes v Bavorsku-182 vs ČR-232). Od zítřka budou na hranicích s našimi sousedy z české strany jen namátkové kontroly a otevřou se všechny hraniční přechody. Přechod zelené hranice mimo přechody ale nadále povolen není, stejně tak zůstávají uzavřeny některé přechody, které nejsou považovány za silniční.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)