Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Olomouci se v pondělí opět otevře Arcibiskupský palác. Do konce května levněji

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 25. května 2020 23:28
V Olomouci se v pondělí opět otevře Arcibiskupský palác. Do konce května levněji

Arcibiskupský palác v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative Commons

Olomouc - Po stopách papeže Jana Pavla II. se budou moci od pondělka vydat návštěvníci Arcibiskupského paláce v Olomouci. Prostory církve se zájemcům znovu otevírají po nucené pauze v souvislosti s epidemiologickými opatřeními. Prohlídku historických sálů, ve kterých před 25 lety papež pobýval, v letošní turistické sezóně zpestří i dva zajímavé a běžně nevystavované obrazy. Poslední květnový týden navíc platí zvýhodněné vstupné, sdělil ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Právě v těchto týdnech si věřící připomínají dvě významná výročí spojená s osobou Jana Pavla II. Dne 18. května uplynulo sto let od jeho narození a na 21. května připadá výročí pětadvaceti let od jeho návštěvy Olomouce, při které papež mimo jiné svatořečil Jana Sarkandra a Zdislavu z Lemberka nebo se na Svatém Kopečku setkal s mladými lidmi. V reprezentačních sálech paláce se setkal se zástupci místní církve i veřejného života.

Během prohlídky těchto míst se lidé mohou navíc seznámit se dvěma jedinečnými díly. "Návštěvníkům jednak chceme ukázat sedmý obraz ze série portrétů dcer Marie Terezie. Zatímco prvních šest portrétů zdobí interiér trvale, sedmá olejomalba představující Marii Amálii je uchovávána v depozitáři," uvedl vedoucí arcibiskupského Centra pro kulturu Martin Kučera. Druhým vystaveným exponátem je olejomalba na dubovém dřevě představující Pannu Marii Bolestnou. "Dosud nevystavené dílo bylo dříve prezentováno jako Madona od Giotta, jedná se ale o falzum z přelomu 18. a 19. století a do majetku arcibiskupství přešlo ze sbírek arcibiskupa Leopolda Prečana," doplnil Kučera.

Arcibiskupský palác je návštěvníkům otevřen od pondělí do soboty mezi 10:00 a 17:00. Prohlídky s průvodcem začínají o sobotách každých 30 minut a ve všední dny každou hodinu. I v paláci se bude dbát na dodržování všech platných bezpečnostních opatření: lidé budou muset mít na obličeji roušky, k dispozici bude dezinfekce a počet návštěvníků ve skupině omezí tak, aby bylo možné dodržet patřičné rozestupy. Poslední květnový týden platí pro návštěvníky zlevněné vstupné.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)