Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Svatopetrské náměstí se po třech měsících vrátili věřící. Nemocných v Itálii rychle ubývá

Ze světa / kir / ČTK, red. / 26. května 2020 21:39
Na Svatopetrské náměstí se po třech měsících vrátili věřící. Nemocných v Itálii rychle ubývá

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - Na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu se u příležitosti tradičního vystoupení papeže Františka v něděli po třech měsících vrátili věřící. Náměstí bylo pro veřejnost uzavřené kvůli šíření koronaviru, jež Itálii tvrdě zasáhl. 

Vatikán v uvolňování restriktivních opatření kopíruje Itálii, kde se počty nemocných každý den výrazně snižují a noví pacienti přibývají pomalejí než v České republice (cca o 0,3% denně v ČR až o 1%).  Téměř 150 000 lidí se podle údajů italských úřadů již uzdravilo a počet nemocných v přepočtu na 1 milion obyvatel je aktuálně cca 3-4x větší než u nás (877 vs 232, ještě minulý týden jich bylo přes 1000). V řadě regionů země, zejména na jihu, je ale situace s Českou republikou zcela srovnatelná. Pro turisty se země otevře již 3. června bez nutnosti povinného testování.

Na náměstí, které se veřejnosti spolu s Bazilikou svatého Petra znovuotevřelo v pondělí, se k nedělnímu poselství shromáždilo pouze několik desítek věřících. Lidé mezi sebou dodržovali bezpečné rozestupy a ústa a nos jim zakrývaly roušky. Před koronavirovou krizí se na pravém břehu Tibery scházely každou neděli desítky tisíc lidí.

Papež František k věřícím promluvil ze své knihovny, jeho vystoupení na náměstí promítaly velkoplošné obrazovky, lidé ho mohli sledovat také na internetu. Shromážděným pak František mlčky požehnal z okna. V posledních třech měsících papež symbolicky žehnal prázdnému náměstí.

Výročí encykliky Laudato si a pozdrav pro čínské křesťany

V neděli pak uplynulo pět let od Františkovy encykliky Laudato si' (Pochválen buď), která se zabývá ochranou životního prostředí. V návaznosti na poselství encykliky papež vyzval věřící, aby se v následujících 12 měsících zamysleli nad životním prostředím, jeho lepší ochranou a jak pomoci těm, na které nejvíc dopadá klimatická změna.

Papež rovněž poslal zvláštní pozdravy katolíkům na pevninskou Čínu, kteří v neděli oslavili národní svátek. Činnost náboženských organizací musí v komunistické Číně schválit státní úřady, což vedlo k dlouholetému sporu s Vatikánem. V září 2018 však Vatikán s čínskou vládou podepsal průlomovou dohodu, podle níž může papež jmenovat čínské biskupy.

Kritici, zvláště v konzervativních katolických kruzích, nicméně dohodu mezi Vatikánem a Pekingem označují za kapitulaci církve před komunistickou vládou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)