Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Zlínském kraji vzniká film o moderním poutnictví. Štáb musí ujít 400 km

Kraje: Zlínský / kir / ČTK / 29. května 2020 0:33
Ve Zlínském kraji vzniká film o moderním poutnictví. Štáb musí ujít 400 km

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Petr R. / Creative Commons

Zlín - Režisérka Eva Toulová natáčí zejména ve Zlínském kraji polohraný dokumentární film o moderním poutnictví s názvem Pěšky bez hranic. V hlavní roli diváci uvidí Terezu Petráškovou, se kterou Toulová spolupracovala i na hraném filmu Casting na lásku. Snímek Pěšky bez hranic se natáčí na Cyrilometodějských stezkách. Štáb musí podle scénáře ujít po svých bezmála 400 kilometrů, uvedli dnes v tiskové zprávě zástupci sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.

Poslední natáčení se uskuteční na trase mezi Jablunkovem, Radhoštěm, Svatým Hostýnem a Velehradem od 13. do 21. června. Premiéra dokumentu je naplánována na 22. srpna v rámci ukončení 20. ročníku pěší poutě končící ve Velehradě. Filmový štáb má v plánu přijít na velehradskou premiéru stylově pěšky, a to ze slovenského poutního místa Skalka u Trenčína, kde loni v srpnu natáčení začalo.

Cyrilometodějské trasy dnes podle radního Zlínského kraje Jana Pijáčka (ODS) nabývají na významu. "Patří k udržitelnému způsobu turismu, který podporuje šetrný pobyt a relaxaci v přírodě. Zároveň přinášejí poznání o kulturních tradicích zapojených regionů na české i slovenské straně," uvedl Pijáček, který je i čestným předsedou sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.

Hlavní hrdinka filmu Tereza má manžela, zdravou dceru a práci, která ji naplňuje. Přesto se nedokáže zbavit pocitu, že jí v životě něco chybí. Rozhodne se proto vyjít ze své komfortní zóny a díky sázce se ocitá na pouti směřující do Velehradu. "Pěšky, jen s batohem na zádech poznává, co vlastně moderní poutnictví obnáší. Vystavená nepříznivým podmínkám počasí, ročních období, únavě a vyčerpání se navrací k původním hodnotám a nalezení něčeho dávno ztraceného," uvedli zástupci sdružení.

Producentem filmu a hlavním organizátorem poutí, které se odehrávají v různých ročních obdobích, je poutník Petr Hirsch, který produkoval i dokument Camino na kolečkách o 640 kilometrů dlouhé cestě vozíčkáře Jana Duška do španělského Santiaga de Compostela uskutečněné v roce 2017. Za kamerou je opět Tomáš Lénárd. "Natáčíme se stejným štábem co Camino na kolečkách, tak je to pro mě taková srdcová záležitost," uvedla Toulová.

Snímek vzniká při čtyřech putováních organizovaných v projektu Cyrilometodějská stezka - putování prostorem a časem ke kulturním kořenům. Štáb při nich připravuje také propagační videa o cyrilometodějských trasách zveřejňované postupně na YouTube. Sdružení také chystá nové tištěné průvodce pro lepší orientaci na značených pěších trasách, pasy a pamětní listy jako upomínkové předměty z vykonaných putování po stopách odkazu sv. Cyrila a Metoděje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)