Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Halík kritizuje výsledek volby do Rady ČT, kandidáti jsou odborně nekompetentní a politicky zaujatí

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 28. května 2020 23:52
Halík kritizuje výsledek volby do Rady ČT, kandidáti jsou odborně nekompetentní a politicky zaujatí

Katolický kněz Tomáš Halík
Autor: Aktuality.sk / Branislav Wáclav

Praha - Poslanci včera v tajné volbě vybrali ekonomku Hanu Lipovskou, moderátora Lubomíra Veselého, šachistu a publicistu Pavla Matochu do Rady České televize. Kněz a teolog Tomáš Halík dnes v prohlášení uvedl, že ho výsledek volby znepokojuje a považuje ho za nebezpečný útok na jeden ze základních pilířů demokracie – svobodu a stranicko-politickou nezávislost veřejnoprávních médií.

Ekonomku Hanu Lipovskou navrhla do Rady ČT Česká biskupská konference. Lipovská vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity, kde dále působí na katedře ekonomie. Od roku 2015 působila také jako externí analytička Institutu Václava Klause.

Lipovská dříve zdůrazňovala, že se o televizi nezajímá. Minulý rok v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedla: „Není to můj obor, televizní tvorbu prakticky nesleduji, je mi lhostejná.“ A doplnila, že by přivítala zrušení veřejnoprávních médií: „Nerozumím smyslu existence veřejnoprávních médií. Neznám jediný pořád České televize, který by nemohla vysílat komerční stanice.“ Později doplnila, že „objektivní Česká televize, která by opravdu důsledně plnila vše, co jí přikazuje zákon, může mít smysl.”

Halík dnes uvedl, že se za podporu Lipovské ze strany církve stydí: „Zejména mne znepokojuje volba Hany Lipovské, protože její úzké spojení s Janou Bobošíkovou, komunistickou kandidátkou na prezidenta a zároveň souputnicí klausovských protievropských nacionalistů, vzbuzuje nepříjemné vzpomínky na televizní krizi a ostudnou pseudonormalizační ‚bobovizi‘ před 20 lety; stydím se za to, že tuto osobu pomohly do rady dosadit jisté církevní kruhy. Snahy politiků ANO, KSČM, SPD a Trikolóry zničit liberálně-demokratickou politickou kulturu a posunovat krok za krokem náš stát nebezpečným směrem, kterým se vydalo Maďarsko a Polsko, nesmí zůstat bez odezvy.“

Krátce po zvolení členka Rady ČT Hana Lipovská na svém facebookovém profilu potvrdila, že se při výkonu svého mandátu bude radit mimo jiné s Janou Bobošíkovou. S bývalou televizní moderátorkou a jednou z aktérek televizní krize na přelomu let 2000–2001 nyní spolupracuje v Institutu svobody a demokracie.

„To vše se děje v době, kdy velmocenská arogance Ruska a Číny povzbuzená lokajským chováním našich vysokých politických představitelů a stále vzrůstajícími aktivitami jejich páté kolony v naší zemi překročila už všechny meze. Právě ti, kteří nejhlasitěji volají po ‚suverenitě‘ (izolaci) naší země vůči našim spojencům v EU a NATO, nejhorlivěji otvírají vrátka ruským a čínským zájmům na našem území a vyvoláváním nedůvěry vůči EU a povzbuzováním nesolidarity vůči našim spojencům nás vystavují intenzivnímu působení obou nedemokratických velmocí. Ruská propaganda, která nás soustavně bombarduje lží v podobě fake-news, už přináší své plody a naše země se jí nedokáže dostatečně bránit. Ani v době pandemie koronaviru bychom neměli být slepí a hluší k ještě daleko zhoubnějším nákazám: jejich šiřitelé na to spoléhají,” okomentoval situaci Halík.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)