Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se o svatodušní neděli modlil za obyvatele Amazonie zkoušené pandemií

Ze světa / kir / Vatikan News, red. / 1. června 2020 9:50
Papež se o svatodušní neděli modlil za obyvatele Amazonie zkoušené pandemií

Vatikán - Papež František promluvil na Svatopetrském náměstí poprvé po třech měsících z okna Apoštolského paláce za přítomnosti několika set věřících. 

„Dnes, kdy je náměstí otevřeno, se můžeme s potěšením vrátit,“ poznamenal papež v úvodu. Potom  komentoval evangelium ze slavnosti Seslání Ducha svatého (srov. Jan 20,19-23). V samotném závěru papež František podle předkladu redakce Vatikán News řekl:

„Slavnost Letnic obnovuje vědomí, že v nás přebývá oživující přítomnost Ducha svatého. On dává i nám odvahu vyjít za ochranné zdi našich „večeřadel“, nezabydlovat se v životním poklidu nebo sterilních návycích určitých skupinek. Pozvedněme nyní svoji mysl k Marii, která byla mezi apoštoly, když sestoupil Duch svatý, a spolu s prvotní obcí byla protagonistkou podivuhodné zkušenosti Letnic. Prosme ji, aby vymohla církvi horlivého misijního ducha.“

Po hlavní promluvě a modlitbě papež dodal: „Před sedmi měsíci končila panamazonská synoda. Dnes, na slavnost Letnic, vzývejme Ducha svatého, aby dal světlo a sílu církvi a společnosti v Amazonii, těžce zkoušené pandemií. Je tolik nakažených a zesnulých také mezi indiány, kteří jsou obzvláště zranitelní. Na přímluvu Matky Amazonie, P. Marie, prosím za nejchudší a bezbranné v tomto drahém regionu, ale i na celém světě, a apeluji, aby nikomu nechyběla zdravotní péče. Pečovat o lidi, nikoli šetřit pro ekonomiku. Pečovat o lidi, kteří jsou důležitější než ekonomika. My lidé jsme chrámem Ducha svatého, ekonomika nikoli".

V Brazílii nemocní s koronavirem každý den stále výrazně přibývají (v průměru 5 % nových případů denně).  Přes 200 000 lidí se pak již uzdravilo. Nemocných v přepočtu na 1 milion obyvatel je cca 1200 a číslo stále roste.

 

Papež se modlil i za italské zdravotníky. Nemocných v zemi rychle ubývá

Neděle byla v Itálii Národním dnem úlevy v utrpení na podporu solidarity s trpícími, k tomu František uvedl: "Vážím si těch, kteří zejména v této době dosvědčili a dosvědčují, jak pečovat o bližního. S vděčností a obdivem pamatuji na všechny, kdo péčí o nemocné při této pandemii, dali svůj život. Modleme se mlčky za lékaře, dobrovolníky, zdravotníky, všechny pracující ve zdravotnictví a za ty, kdo v tomto období  věnovali svůj život".

Na rozdíl od Brazílie je v Itálii epidemie na rychlém ústupu. Počty nakažených každý den ubývají po tisících.  Téměř 160 000 lidí se podle údajů italských úřadů již uzdravilo a nemocných v přepočtu na 1 milion obyvatel je aktuálně cca 3x více než u nás (697 vs 224 a ještě před dvěma týdny jich bylo přes 1000). V řadě regionů země, zejména na jihu, je pak situace s Českou republikou zcela srovnatelná. Pro turisty se země otevře již 3. června bez nutnosti povinného testování.

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)