Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Teoložka Anne Soupa se uchází o místo lyonského arcibiskupa

Ze světa / krb / Vlastní zpráva / 1. června 2020 11:25
Teoložka Anne Soupa se uchází o místo lyonského arcibiskupa

Anna Soupa
Autor: Presence- information religieuse

Lyon -

Nedbá zvyklostí a vytrvale poukazuje na místo žen v církvi. Třiasedmdesátiletá teoložka Anne Soupa podala 25. května svou kandidaturu a uchází se o místo v čele lyonského arcibiskupství.

Po březnovém odstoupení Mons. Barbarina čeká lyonská diecéze na nového arcibiskupa. Barbarin chtěl odejít v březnu 2019, kdy vyšlo najevo, že zatajoval sexuální zneužívání mladistvých, jehož se dopouštěl jiný kněz. Papež František tehdy jeho demisi nepřijal, o rok později, v březnu 2020 ale jeho opětovné žádosti vyhověl.  

Biblistka Anne Soupa, jež není čtenářům Christnetu neznámá, se rozhodla přihlásit na neobsazený lyonský post. Běžně nominace arcibiskupa nezahrnuje žádné podávání přihlášek; papež vybere ze jmen, jež mu navrhne papežský nuncius v dané zemi. 

„Pošlu (na pařížskou nunciaturu) své motivace, vize pro lyonskou arcidiecézi, svůj životopis a tiskovou zprávu,“ oznámila víkend před podáním kandidatury. „Vím dobře, že se to nedělá. Chci ale, aby bylo vůbec možné si bez posměchu představit ženu na pozici arcibiskupa.“ Zároveň vyzvala všechny „přidušené“ ženy, aby „kandidovaly tam, kde vnímají, že je jejich místo.“ Dalším důvodem pro její kandidaturu byla skutečnost, že se nominace nových adeptů na lyonský stolec odehrávají podle starých modelů. Soupa přitom kritizuje „intelektuální lenost“, jež opakuje takový mechanismus výběru nového arcibiskupa a nepromýšlí přitom výzvu papeže Františka na „oddělení vedoucích pozic od svátostné služby.“ 

Není řeholnice, věnuje se však více než 35 let práci v terénu. Spoluzaložila Conférence catholique des baptisé-e-s francophones a předsedá Comité de la jupe. Vnímá, že „v době, kdy církev prochází tak hlubokou krizí, je třeba přenastavit zaběhlé schéma a zapojit laiky i do vedoucích rolí. […] Jinak zůstane církev uvězněna v klerikalismu.“

Lyonské arcibiskupství vnímá kandidaturu Anne Soupa jako „symbolickou“ a zdůrazňuje, že se ženám na vedoucích pozicích nebrání. Hlavní ekonomkou diecéze je necelé dva roky Véronique Bouscayrol.

La Croix a Sud-Ouest přeložila Kristýna Boháčová


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)