Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

John Sentamu opouští úřad arcibiskupa z Yorku

Ze světa / kir / starokatolici.cz / 8. června 2020 12:04
John Sentamu opouští úřad arcibiskupa z Yorku

John Sentanu, emeritní arcibiskup z Yorku
Autor: www.facebook.com/starokatolici.cr

York - John Sentamu, arcibiskup Yorku, druhý nejvyšší církevní představitel  The Church of England, včera prošel prázdnou, koronavirem uzavřenou katedrálou, aby na jejím hlavním oltáři složil svou biskupskou berlu. Ve svých 70 letech odchází do emeritury.

Yorkskou anglikánskou provincii vedl od roku 2005. Narodil se v Ugandě, vystudoval právo a působil jako advokát u ugandského nejvyššího soudu. Když si dovolil kritizovat diktátora Idi Amina, byl uvězněn a musel uprchnout do Anglie. Zde na Cambridge university vystudoval teologii, v roce 1979 přijal kněžské svěcení a v roce 1996 se stal biskupem. Před ustanovením na arcibiskupský stolec působil jako biskup Stepney a Birminghamu.

Po celý život zůstal ostrým kritikem afrických diktátorů. Několikrát velmi výrazně vystoupil například proti Robertu Mugabemu. Zastával se také těch, kdo byli v Africe pronásledováni a kriminalizováni pro svou odlišnou sexuální orientaci. Podporoval rovná práva pro civilní svazky osob stejného pohlaví, odmítal ale, aby byly nazývány manželstvím, protože to je podle něho Bohem ustanoveným svazkem muže a ženy.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)