Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pouť mezi dvěma Jány oživuje tradice Podještědí a procesí Božího těla

Domácí zpravodajství / kir / www.propamatky.info, red. / 10. června 2020 21:56
Pouť mezi dvěma Jány oživuje tradice Podještědí a procesí Božího těla

Momentka z barokního procesí mezi dvěma Jány
Autor: www.dubaci.cz

LETAŘOVICE (LIBERECKO) - Spolek Dubáci pořádá v Letařovicích u Českého Dubu již devátý ročník Poutě mezi dvěma Jány. Akce se koná 12.–13. června a nabídne přednášky odborníků, podještědský folklor, autentické božítělové procesí, jarmark i čepení místního piva.

V pátek 12. června v 19 hodin uvítá účastníky Jan Havelka, předseda Spolku Dubáci. V kostele sv. Jakuba Staršího představí projekt na obnovu letařovické kostnice a vzpomene na Tomáše Edela, ředitele Podještědského muzea, od jehož úmrtí letos uplynulo 10 let. Poté vystoupí při svíčkách kytarista Jan Žamboch se svým pásmem Wolf lost in the Poem.

Sobota 13. června se ponese tradičně v duchu baroka a lidových tradic. Dopoledne začne v letařovickém kostele bohoslužba za doprovodu barokní hudby Ritornello. Již pošesté nadšenci ze Spolku Dubáci zrekonstruují za doprovodu této skupiny a folklorního souboru Horačky tradiční božítělové procesí, které díky vzpomínkám pamětníků vrátili do Letařovic po desítkách let.

Slavnost Těla a krve Páně, lidově Boží tělo je svátek římskokatolické církve, kterým se zdůrazňuje reálná přítomnost Ježíše Krista v eucharistii i mimo slavení liturgie. Letos svátek připadá na čtvrtek 11. května. Slavení svátku může být provázeno nápadnou zvyklostí, kdy z kostela vychází liturgický průvod, v němž je nesena Svátost oltářní, a na čtyřech předem určených místech (náměstí, sochy svatých, morové sloupy apod.) se konají krátké pobožnosti. Svátek nemá příliš velké pochopení v řadě protestantských církví, protože procesí Božího těla získalo v dekretu Tridentského koncilu protireformační charakter. Protestantské církve dávají spíše důraz na realnou Kristovu přítomnost v eucharistii / večeři Páně během slavení bohoslužeb. Eucharistické adorace jsou jim cizí. Akce v Letařovicích je nicméně velmi otevřená a propojuje tradiční procesí s moderním festivalem, který s protireformačním duchem nemá nic společného. Ve své podobě, rozsahu i místě konání je jedinečná, v minulých letech se díky ní podařilo pomoci při realizaci obnovy kostela či například podpořit osazení repliky barokní sochy sv. Jakuba.

Na letařovické návsi se mohou návštěvníci těšit na jarmark regionálních a řemeslných produktů. V kostele proběhne pásmo přednášek tematicky zaměřených k letařovské kostnici. Jan Royt, prorektor Univerzity Karlovy, pohovoří na téma ikonografie smrti. Pavel Jakubec ze semilského okresního archivu vystoupí s přednáškou Poslední hold – regionální tvůrci náhrobní plastiky na přelomu 19. a 20. století. Následovat bude kulturní program výše zmíněných souborů a pro děti zahraje divadlo Elf loutkovou pohádku Jezinky a bezinky.

Spolek Dubáci chystá i další akce. V sobotu 25. července to bude v rámci krajských Dnů lidové architektury VI. ročník Beranových hodů u rekonstruovaného rakousko-uherského hostince v Trávníčku. V srpnu vypuknou IX. Sobákovské slavnosti a na podzim tradiční koncerty při svíčkách. „Náplní činnosti našeho spolku je také péče o památky a kultivace krajiny. Snažíme se popularizovat dvě velká témata – záchranu roubenek ve vsi Trávníčku a obnovu jedinečného kostela v Letařovicích,“ říká předseda spolku Jan Havelka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)