Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papežská rada pro jednotu křesťanů slaví 60 let

Ze světa / bohpet / / 14. června 2020 18:07
Papežská rada pro jednotu křesťanů slaví 60 let

Ilustrační foto: jednání biskupské synody
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Řím - Začátkem června si Papežská rada pro jednotu křesťanů připomněla 60 let od svého založení. Tento „první oficiální krok katolické církve v ekumenickém hnutí“ udělal symbolicky o Letnicích 5. června v roce 1960 papež Jan XXIII., píše Rada na své webové stránce.

Papež František v nedávném dopisu pro předsedu Papežské rady pro jednotu křesťanů kardinála Kurta Kocha ocenil dosavadní společnou cestu křesťanů. Podle Františka se zahojily některé staleté a tisícileté rány, rozvinul se nejenom teologický dialog, ale také mnoho forem spolupráce:

„Jednota není primárně výsledkem našeho jednání, ale je darem Ducha svatého. Nicméně, nepřijde jako zázrak na závěr: jednota přijde na cestě, Duch svatý ji učiní na cestě… Vzývejme proto s jistotou Ducha, aby vedl naše kroky a aby každý z nás slyšel s obnovenou sílou výzvu k práci pro ekumenickou věc; Ať inspiruje nová prorocká gesta a posiluje bratrskou lásku mezi všemi Kristovými učedníky,, aby svět uvěřil´ (Jan 17,21) a ať se rozmnoží chvála Otci, který je v nebi.“

Vatikánské dikasterium si své výročí připomene dvěma iniciativami. První bude vydání publikace s názvem Vademecum ecumenico na podzim tohoto roku. Ekumenický průvodce pro biskupy bude sloužit jako „povzbuzení a praktický průvodce ohledně (jejich) ekumenické odpovědnosti“. Druhou iniciativou je obnovení časopisu Acta Œcumenica, čili Ekumenické skutky, který v názvu i obsahu navazuje na předešlý informační bulletin tohoto dikasteria. Poslouží jako pomůcka pro ty, kteří se zasazují za jednotu křesťanů. Papežská rada mimoto připomněla, že od 4. června publikuje na téma výročí a ekumenismu sérii článků vatikánský list L’Osservatore Romano.

K 60. výročí založení „úřadu pro ekumenismus“ blahopřála rovněž Světová luterská federace. Její generální tajemník reverend Martin Junge v dopise pro kardinála Kurta Kocha ocenil „dlouhodobý a plodný ekumenický vztah“ mezi katolickou církví a luterskými církvemi: „Naše společná a pokračující ekumenická angažovanost musí zodpovídat jak Božímu povolání, tak touze našich lidí po jednotě."

To vyzdvihl na děkovné bohoslužbě taky kardinál Kurt Koch ve vatikánské kapli Santa Maria Regina della Famiglia (Svatá Maria, královna rodiny). V kázání zdůraznil „jednotu v různosti“, které křesťané můžou dosáhnout jenom tehdy, „pokud se neuspokojí s mírovým soužitím, ale pokud se společně vydáme na cestu za získáním ztracené jednoty církve“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)