Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na péči o podzámeckou zahradu se vedle církev bude podílet město i kraj

Kraje: Zlínský / juml / ČTK / 9. července 2020 11:05
Na péči o podzámeckou zahradu se vedle církev bude podílet město i kraj

Podzámecká zahrada v Kroměříži
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Kroměříž - Memorandum o spolupráci při péči o kroměřížskou Podzámeckou zahradu dnes v kroměřížském zámku podepsali starosta Kroměříže Jaroslav Němec (Nezávislí), hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Cílem je udržovat zahradu a využívat ji, nadále by měla být přístupná veřejnosti zdarma.

Správu Podzámecké zahrady i zámku, které jsou na seznamu UNESCO, převzalo letos v únoru olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral na základě smlouvy o služebnosti Národní památkový ústav.

Podzámeckou zahradou projde ročně odhadem kolem půl milionu lidí. Její správa stojí ročně přes deset milionů korun, řekl dnes ČTK Graubner. Memorandum však neobsahuje žádnou konkrétní částku, kterou na zahradu bude město či kraj přispívat, o tom se bude ještě jednat.

"Cílem memoranda je deklarace o ochotě spolupracovat. Podzámecká zahrada je fantastický veliký park a nemůže být ani zavřený, ani obstarávaný jedním. Chceme všichni společně, aby park sloužil veřejnosti. Budeme se domlouvat, jak konkrétně to dělat, aby zahrada mohla sloužit všem, aby se uchovala," uvedl Graubner.

Náklady by se podle něj mohly rozdělit na třetiny, nemusí však jít pouze o peníze, jde také o práci v parku, údržbu stromů, bezpečnost. Pomoc by mohla mít různou podobu, například by mohla zahradu kontrolovat městská policie. Podle starosty by se na péči mohly podílet kroměřížské technické služby, město by naopak rádo v zahradě pořádalo nějaké akce.

Podle hejtmana jsou kroměřížské památky zapsané v UNESCO, tedy arcibiskupský zámek a Podzámecká a Květná zahrada, nejváženějšími památkami v kraji. "Uvědomujeme si, že není možné chtít po jakémkoliv vlastníku, který má nějakou památku, aby ji nechal otevřenou, aby tam chodili lidí zadarmo," uvedl Čunek. Kraj i město se tak podle něj musí na nákladech podílet. Podle Němce memorandum zmiňuje také snahu vybudovat odstavné parkoviště mimo centrum města, kde by mohli turisté parkovat, či přípravu cyklostezky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)